Politică

Marina Tauber a fost transferată la Penitenciarul nr.13

Deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber a fost transferată astăzi, 25 iulie, la Penitenciarul nr. 13.

Menționăm că Marina Tauber a fost pusă sub învinuire pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Politic „Șor”.

Astfel, potrivit procurorului, există anumite riscuri privind sustragerea de la urmărirea penală, riscuri privind distrugerea probelor și săvârșirii de alte infracțiuni, tranmsite TV8.

Marina Tauber a fost reținută pentru 72 de ore, la 21 iulie, iar apoi a fost plasată în izolatorul CNA. Tauber a declarat că nu își recunoaște vina și că toate acțiunile și învinuirile la adresa ei sunt doar niște presiuni și lupte politice.

Ea a fost reținută după efectuarea mai multor percheziții efectuate de procurorii anticorupție și ofițerii CNA, în cadrul aceluiași dosar. 

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste.

„Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco. Astfel, au fost documentate mai multe episoade în care, în primul semestru al anului curent, de către partid ar fi fost efectuate plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei”.

De asemenea, responsabilii spun că, din aceleași surse de proveniență infracțională, ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în sumă de 100 000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale.

„Cheltuielile declarate de partid în primele șase luni ale anului, în sumă de peste 20 de milioane de lei, depășesc considerabil suma de 1,7 milioane de lei, indicată ca sursă de finanțare a partidului” se mai arată în nota informativă a CNA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *