Marius Lazurca: „Nu m-am născut, precum Athena, din ţeasta lui Zeus”
Sosirea sa a fost primită cu mare interes de către opinia publică din R. Moldova, care aştepta de aproape un an venirea unui nou ambasador, după plecarea la 8 aprilie 2010 a ambasadorului precedent, declarat „persona non grata” de către regimul Voronin.
Încă înainte de numirea în funcţie a lui Marius Lazurca, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a spus că „în portretul-robot al noului ambasador al României în R. Moldova trebuie să intre şi o anumită anvergură intelectuală”, pentru că „elitele din R. Moldova sunt foarte sensibile la această dimensiune”.
Un intelectual veritabil
Într-adevăr, noul ambasador al României are această dimensiune, fiind unul dintre tinerii intelectuali remarcabili ai României. Înainte de a veni la Chişinău, Marius Gabriel Lazurca a fost ambasador la Vatican, unul dintre posturile diplomatice din lume unde, bineînţeles, dimensiunea intelectuală contează.
Ambasadorul României şi-a început traseul intelectual prin studii strălucite: 2003 – Doctorat în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne; 1996 – Licenţa în litere (franceza-română), Universitatea de Vest-Timişoara; 1995 – Master în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne; 1994 – Licenţa în literatură comparată la Universitatea Paris IV-Sorbonne; Elev al Ecole Normale Supérieure; Alumnus al New Europe College, Bucureşti; Fellow al Open Society Institute, Bucureşti.
Marius Lazurca are o activitate intelectuală susţinută, fiind autorul a numeroase volume, traduceri, recenzii, lucrări ştiinţifice. Între acestea, „Politici publice regionale”, Arad, Hartmann, 2005 (volum bilingv rom/engl.); 2005 – „Arad’s cultural strategy. The reformation of a cultural system in Romania”, în The Arts, politics and change, Amsterdam, Boekmanstudies; 2004 – „Anthropologie du corps dans le monde romain sous le Haut Empire”, Lille, ANRT; 2004 – „In the Waiting Room of the Euroopean Union”, în Praesens, Budapest, 2/2004; 2001 – „Zeul absent. Literatură şi iniţiere la Mircea Eliade”, Timişoara, Editura Universităţii de Vest; 1996 – „Invenţia trupului”, Bucureşti, Anastasia.
O familie frumoasă
Marius Lazurca, timişorean, în vârstă de 40 de ani, este căsătorit cu Mirela, de profesie medic. Cei doi soţi au împreună şase copii: Vladimir, Olga, Matei, Toma, Theodora şi Sebastian. Fireşte, ambasadorul român şi-a adus şi familia la post, iar patru dintre copii sunt elevii unei şcoli din Chişinău, ceilalţi doi nefiind încă de vârstă şcolară.
După cum îi place să spună, Marius Lazurca „s-a topit” în peisajul basarabean. Copiii sunt la o şcoală din Chişinău, iar familia Lazurca frecventează săptămânal o biserică ortodoxă din capitală. În ciuda programului extrem de încărcat, familia Lazurca reuşeşte să ajungă şi la spectacolele de teatru sau concertele din Chişinău. Copiii se duc la patinoarul din capitală şi aşteaptă venirea primăverii pentru a se juca în frumoasele parcuri chişinăuiene. Alla, o moldoveancă din Chişinău, o ajută pe doamna Mirela Lazurca să se ocupe de numeroasa familie.
Un an de realizări fără precedent
Primul an de mandat în R. Moldova al lui Marius Gabriel Lazurca a înregistrat o dezvoltare spectaculoasă a relaţiilor dintre statele de pe ambele maluri ale Prutului. Între realizări, putem menţiona deschiderea consulatelor generale ale României la Bălţi şi Cahul. Secţia Consulară a Ambasadei României la Chişinău şi-a dinamizat activitatea, luând măsuri pentru optimizarea fluxului de solicitanţi de servicii consulare.
Pe 29.09.2010 s-a inaugurat activitatea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău. Pentru tinerii din R. Moldova, în anul şcolar şi universitar 2010-2011, România a dublat numărul de burse oferite în învăţământul de stat. Anul care a trecut a marcat şi semnarea Acordului de mic trafic de frontieră, care permite cetăţenilor R. Moldova domiciliaţi la o distanţă de cel mult 30 km de Prut să obţină permise de mic trafic. În toamna lui 2010 s-a semnat la Bucureşti Tratatul privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră.
Un document important încheiat la nivel înalt este „Declaraţia privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova”, semnat la Bucureşti, în luna aprilie 2010. Parlamentele celor două state au ratificat Acordul interguvernamental privind un ajutor financiar nerambursabil de 100 milioane euro oferit de România R. Moldova. În total, în anul 2010, între România şi R. Moldova s-au semnat 22 de documente oficiale din cele mai diferite domenii – de la protocolul între cele două parlamente până la acordul pentru reabilitarea cu sprijin românesc a Centrului de Transfuzie de la Cahul.
Misiunea diplomatică a României a avut permanent în vedere asistenţa pentru dezvoltare acordată R. Moldova. Diplomaţii din subordinea lui Lazurca au lucrat la proiecte cum ar fi Acordul de asistenţă pentru Recensământul General Agricol, în valoare de 500.000 euro, sau proiectul-pilot Asigurarea cu apă potabilă a locuitorilor satului Roşu, raionul Cahul, în valoare de 500.000 euro.
Împreună în Europa
Una dintre principalele preocupări ale ambasadorului Marius Gabriel Lazurca şi, fireşte, ale întregii diplomaţii româneşti o constituie integrarea europeană a R. Moldova. De altfel, acest obiectiv este declarat ca prioritar pentru politica externă a României.
În acest scop, la iniţiativa României, alături de Franţa, la care au aderat apoi şi alte state membre UE, s-a constituit „Grupul de Sprijin pentru Acţiunea Europeană a R. Moldova”.
Grupul a avut deja trei reuniuni, la Bruxelles, Luxemburg şi Chişinău. Reuniunea din capitala R. Moldova, din 30 septembrie 2010, a fost cea mai importantă consfătuire internaţională găzduită de oraşul Chişinău. Au participat reprezentanţii a 24 de state membre UE, dintre care nouă au fost reprezentate la nivel de ministru de Externe. De asemenea, a fost prezent şi Stefan Fule, Comisarul European pentru Extindere. Evenimentul a marcat o solidarizare fără precedent a statelor UE faţă de guvernarea democratică şi pro-europeană de la Chişinău.
La mulţi ani, domnule ambasador!
Îi urăm cu ocazia zilei de naştere – dar şi la împlinirea unui an de activitate la Chişinău – mulţi ani fericiţi lui Marius Lazurca. De asemenea, îi urăm să înregistreze cât mai multe succese în cooperarea dintre cele două maluri ale Prutului, precum şi în ce priveşte activitatea diplomatică de susţinere a parcursului european al R. Moldova.
Totodată, îi dorim o şedere cât mai plăcută, împreună cu familia, în oraşul Chişinău, de care spune că s-a ataşat atât de mult.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!