ActualitateROMÂNIA

Mark Rutte are ‘teren liber’ în cursa pentru șefia NATO / Ungaria nu se mai opune

Ungaria nu se mai opune candidaturii lui Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO. Anunțul a fost făcut de presa olandeză care citează surse, relatează Mediafax. Președintele României s-a arătat și el interesat de poziție.

Ungaria a renunțat la opoziția față de candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru poziția de secretar general al NATO, a anunțat marți mass-media olandeză, citată de Reuters. Informația a apărut după ce premierul olandez în funcție și omologul său maghiar s-au întâlnit în cadrul reuniunii liderilor UE de la Bruxelles.

Publicațiile olandeze NOS și RTL au anunțat că premierul ungar Viktor Orban nu și-a reiterat cererea de scuze din partea lui Rutte pentru ceea ce Orban a descris luna trecută drept opinii „problematice” cu privire la Ungaria.

Prezentarea de scuze a fost una dintre cele două condiții pe care Ungaria le-a propus pentru aprobarea lui Rutte ca succesor al lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO. Cea de a doua, privind garanția că Ungaria nu va trebui să ofere finanțare pentru Ucraina sau să trimită personal pe front, a fost îndeplinită săptămâna trecută de Stoltenberg.

Context

Aproape toți liderii țărilor NATO și-au arătat sprijinul pentru Mark Rutte. Asta deși președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că vrea să candideze pentru funcția de șef al NATO, argumentând că statele est-europene au nevoie de o mai bună reprezentare în rolurile de conducere euro-atlantice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *