Editorial

Marș de aici, fa!

Expresiile lui Vladimir Voronin au devenit deja adevărate maxime. Ceilalți membri PCRM încercau și ei să înjure adânc, precum o făcea tătuca, însă vocabularul scund și mintea seacă nu prea le permitea să formuleze nici măcar o înjurătură ca lumea, așa că deputații PCRM, spre deosebire de „lingvistul” Voronin, treceau la pumni. Cel mai mult Vladimir iubea să se adreseze deocheat jurnalistelor și colegelor din parlament. Una din expresiile favorite a domnului Voronin este „Marș de aici, fa!” Interjecția „fa” era folosită pentru a evidenția originea provincială a femeii care cădea în vizorul lui Voronin. Nu au scăpat de această interjecție nici foștii colegi de partid, de exemplu Zinaida Greceanîi.

Au trecut câțiva ani, moldovenii s-au mai europenizat un pic, iar comuniștii s-au schimbat la față și au început a fugi de pe corabia șubredă condusă de căpitanul Voronin. Primul fugar a fost Marian Lupu – o persoană cu un limbaj atât de elitar și cu doi metri de principii și valori nu a mai suportat limbajul indecent al șefului și s-a dus. Au urmat și restul șobolanilor care au înțeles că corabia se îneacă, iar treuca puterii a fost împărțită între alte partide.

Recent, și cerebelul PCRM (Mark Tkaciuk) împreună cu boxerii Petrenco și Muntean au decis să pună capăt limbajului de tractorist și au părăsit corabia naufragiată. Mai mult, Tkaciuk a fost atât de deranjat de interjecția „fa”, încât a decis să creeze o organizație care să lupte cu ea. Organizația a primit denumirea Anti-Fa. Și dacă în toată lumea organizațiile anti-fa luptă cu fascismul, la noi anti-fa-ul luptă cu limbajul deocheat. Cineva ar crede că e vorba de o organizație antifascistă, însă se înșală amarnic. Cum ar putea niște fasciști să lupte cu fascismul. E un absurd, nu? Anti-Fa-ul nostru susține acțiunile separatiste din Ucraina și vrea să dezmembreze Republica Moldova, o țară în care termenul „fa” este încă foarte utilizat. Chiar dacă nimeni din această organizație nu vorbește limba de stat, cu toții suferă de pe urma acestei interjecții. Eu zic să susținem această inițiativă. Interjecția „fa” trebuie să dispară din vocabularul moldovenilor. E prea învechită și nu corespunde realității.

Așa că, gândiți-vă bine când vă adresați data viitoare cuiva cu „fa”. S-ar putea să iasă partizanii lui Tkaciuk de după colț și să vă dea una peste bot. Mai ales că știm bine capacitățile de pugilist ale prietenilor lui Mark. Circulă zvonul că Anti-Fa-ul lui Tkaciuk va înainta și un proiect de lege în curând, prin care va cere înlocuirea termenului „fa” cu „tovariși”. Ne este milă de Vladimir Voronin în acest caz. Fostul președinte nu a reușit să-și dezvolte limbajul, și acum i-a rămas să se insulte pe sine însuși, pentru că toți șobolanii au fugit de pe corabie. Într-un moment de neatenție, Voronin ar putea să se trimită singur pe sine. Așteptăm ca într-o bună zi Vladimir Voronin să-și zică: „marș de aici, fa!”, și să părăsească corabia pustie a PCRM-ului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *