Muzică

Mărţişor 2012: Unul din cele mai vechi cvartete din lume vine la Chişinău

În a treia zi de festival, iubitorii de muzică clasică vor face cunoştinţă cu repertoriul formaţia Komitas, unul din cele mai vechi cvartete din lume. Cvartetul Komitas (Armenia) inițial a fost un ansamblu de coarde rus-armean, fondat în 1924 de către studenți armeni ai Conservatorului Ceaikovaski din Moscova, care i-au dat formației numele compozitorului armean – Komitas. Începând cu anii 1930 cvartetul capătă o popularitate extraordinară în spațiul ex-sovietic, câștigând prestigioase concursuri, fiind decorat cu cele mai înalte distincții de stat, membrii formației bucurându-se de cele mai înalte titluri onorifice. Acesta a fost primul colectiv artistic, care în perioada de după război (în 1953) a fost lăsat să plece într-un turneu peste hotarele ex-URSS. Pe parcursul acestor aproape 90 de ani de activitate a cvartetului componența lui, bineînțeles, a suferit mai multe schimbări, prima vioară, totuși, rămânând cât se poate de stabilă. Între 1924 – 76, acesta a fost Avet Ter-Gabrielyan, iar din 1976 până în prezent pe post de prim-violonist și conducător al cvartetului este Eduard Tadevosyan, celebru violonist armean și profesor universitar.

Un alt concert al zilei va fi dedicat muzicii de orgă. Cu ocazia festivalului, la Chişinău a fost invitat Matthias Eisenberg, un virtuoz al acestui gen de instrument. 

Organistul Matthias Eisenberg (Germania) s-a născut în 1956 la Dresda. A început să cânte la orgă la vărsta de 9 ani. A studiat orga la Școala Superioară de Muzică "F. Mendelssohn" din Leipzig. În 1980 a fost numit prim-organist la Sala Gewandhaus din Leipzig, în aceeași perioadă fiind și organistul Orchestrei Bach din același oraș. Între 1992-2004 este organist de biserică. Din 2003 este profesor de muzică bisericească. Abia în 2001 începe o carieră strălucită de organist concertant, fiind recunoscut drept un mare maestru al improvizației libere. A concertat în SUA, Canada, America Latină, India, Rusia și Orientul Îndepărtat, a realizat numeroase înregistrări pentru Radio și CD.

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *