Editorial

Mărturia lui Natanael

„Şi i-a zis Natanael: Din Nazaret poate fi ceva bun? Filip i-a zis: Vino şi vezi. Iisus a văzut pe Natanael venind către El şi a zis despre el: Iată, cu adevărat, israelit în care nu este vicleşug. Natanael I-a zis: De unde mă cunoşti? A răspuns Iisus şi i-a zis: Mai înainte de a te chema Filip, te-am văzut când erai sub smochin. Răspunsu-I-a Natanael: Rabi, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, Tu eşti regele lui Israel. Răspuns-a Iisus şi i-a zis: Pentru că ţi-am spus că te-am văzut sub smochin, crezi? Mai mari decât acestea vei vedea. Şi i-a zis: Adevărat, adevărat zic vouă, de acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi coborându-se peste Fiul Omului."

Observăm că într-un timp foarte scurt Natanael devine din necredincios („poate fi ceva bun?", „De unde mă cunoști?") un mărturisitor („Tu eşti Fiul lui Dumnezeu"). Iar această schimbare radicală se petrece doar pentru că Iisus i-a spus că l-a văzut când era sub smochin. E un lucru greu de înțeles, un lucru cunoscut pe deplin doar de Iisus și de Natanael. Ce făcea el sub smochin?

O frumoasă tradiție spune că Natanael s-ar fi aflat printre pruncii pe care Irod a vrut să îi omoare la nașterea lui Iisus, dar că părinții lui l-ar fi ascuns în grădină sub smochin. O poveste frumoasă, dar am văzut că Iisus i-a spus: „Mai înainte de a te chema Filip, te-am văzut când erai sub smochin”. Deci cu puțin timp înainte, nu la naștere.

Expresia a fi sub smochinul său sau sub via sa însemna la evrei a te afla în odihnă trupească și sufletească (III Regi 4; 25 „Astfel a trăit Iuda şi Israelul în linişte, fiecare sub viţa sa de vie şi sub smochinul său, de la Dan până la Beer-Şeba, în toate zilele lui Solomon.") Dar cărțile Vechiului Testament ne mai arată ceva: că pornind de la sensul expresiei, statul sub vie sau smochin reprezenta și răsplata drepților în împărăția cerurilor. „Ci fiecare va sta liniştit sub vița şi smochinul lui şi nimeni nu-i va înfricoşa, căci gura Domnului Savaot a grăit!" – ne spune proorocul Miheia (4; 4) vorbind despre Judecata de Apoi.

De aceea credem că Iisus i-a vorbit lui Natanael despre momentele în care el se ruga sub smochin. Poate gândurile lui erau spre Mesia cel așteptat, poate Duhul Sfânt îl cercetase la rugăciune, descoperindu-i din tainele împărăției. Un lucru este clar, că experiența lui Natanael sub smochin a fost atât de puternică, încât faptul că Iisus o cunoștea l-a convins pe israelitean că El e Fiul lui Dumnezeu. Tocmai pentru cele descoperite lui de Duhul Sfânt, Iisus îi mai spune: „Mai mari decât acestea vei vedea".

Iar apoi le spune tuturor, dar ne spune și nouă prin cuvintele Evangheliei: „Adevărat, adevărat zic vouă, de acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi coborându-se peste Fiul Omului."

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *