ActualitateInternațional

Mărturia unei femei din Borodianka: „Soldații ruși mi-au împușcat sora în spate. Ieșise din beci ca să aducă de mâncare”

Ana, o bunică de 77 de ani din Borodianka, oraș distrus de bombardamentele rusești, și-a pierdut sora, care a fost împușcată când a ieșit din adăpost pentru a aduce ceva de mâncare, relatează Bild.

În Borodianka, al doilea oraș din care s-au retras trupele ruse, autoritățile și armata ucrainene au descoperit aceleași orori ca în Bucea, unde sute de civili au fost uciși și lăsați pe străzi sau aruncați în gropi comune.

„Credem că au murit cel puțin 200 de oameni”, spunea, pe 6 martie, Gheorghi Ierko, primarul din Borodianka, oraș cu 13.000 de locuitori situat la 60 de kilometri nord-vest de capitala Kiev.

Procurorul general Irina Venediktova a vorbit despre descoperirea a zeci de cadavre în zonele rezidențiale din oraș. 

„26 au fost recuperate numai din dărâmăturile a două blocuri”, a spus oficialul ucrainean.

Câți morți vor mai fi găsiți este „imposibil de prezis”, dar „dovezile crimelor de război se găsesc la fiecare pas”, a completat Venediktova.

De asemnea, procurorul a adăugat că trupele lui Putin au folosit bombe cu dispersie și sisteme de lansare de rachete multiple grele. Ea a acuzat forțele ruse că „ucid și torturează civili” și că au comis agresiuni sexuale.

Ana, o bunică din Borodianka, nu se poate opri din plâns de câteva zile. Sora ei a fost împușcată mortal când se ducea la ea acasă, să ia ceva de mâncare din frigider.

„Era bolnavă, mergea greu, dar au tras, n-au avut milă!”

„Casa surorii mele nu avea pivniță, așa că s-a adăpostit de obuze la mine. Încă aveam electricitate pe atunci, iar ea avea ceva alimente în frigider. Când au venit convoaiele de tancuri rusești, au distrus rețeaua electrică. Așa că sora mea a decis să iasă din adăpost și să aducă mâncarea, să nu se strice în frigider”, povestește Ana.

Clipe traumatizante. „Sora mea avea dureri de picioare, era bolnavă și mergea greu. Dar n-au avut milă”, își reamintește, printre lacrimi, Ana.

„Când era aproape să ajungă înapoi, a trecut o coloană de ruși. Au împușcat-o în spate! A rămas întinsă pe stradă”, a continuat Ana, care a reușit să preia trupul neînsuflețit după o săptămână.

„Au furat chiar și lenjerie intimă”

„Soldații ruși au intrat în fiecare casă și au luat ce au putut. Aur, televizoare, haine, electrocasnice. Au furat chiar și lenjeria intimă”, a mai declarat femeia, pentru Bild.

Mulți bărbați au fost luați prizonieri de soldații ruși și legați, lângă o biserică.

„I-au pus la pământ și i-au bătut. Unora le-au dat drumul, de alții nu am mai auzit nimic”, adaugă pensionara.

Potrivit Bild, care citează cercurile guvernamentale ucrainene, încă sunt descoperite cadavre în Borodianka. Unele corpuri sunt abandonate în pădurile de lângă oraș.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *