Social

Masă rotundă: Mobilitatea forței de muncă între RM și Italia

În cadrul unei mese rotunde, reprezentanţii MMPSF au reiterat poziţia R. Moldova vizavi de necesitatea încheierii unui acord bilateral în domeniul securităţii sociale, fapt ce ar deschide posibilitatea portabilităţii dreptului la pensii, astfel asigurând cetăţenii R. Moldova cu mijloace financiare din partea statului în care şi-au desfăşurat activitatea.Totodată, tratatul ar contribui la ridicarea gradului de asigurare socială a migranţilor.

„Italia rămâne a fi cea mai atractiva țară din Europa occidentală pentru lucrătorii moldoveni, fiind la număr în jur de 200 mii. Iar interesul faţă de soarta cetăţenilor moldoveni aflaţi în peninsulă nu este doar unul formal sau declarativ și în continuare, din partea noastră, va fi depus tot efortul în identificarea noilor posibilități de colaborare”, a declarat viceministrul Iurie Crăciuneac.

Ministrul plenipotenţiar Paolo Trichilo a menţionat că „Piaţa muncii se află într-o evoluţie continuă şi necesită un efort constant de adaptare la dezvoltarea economiei. Astfel, nu ne putem permite luxul de a încheia un acord asupra unei scheme rigide valabilă pentru decenii. Însă Italia este dispusă de a identifica puncte comune ce ar facilita mecanismul exportării pensiilor, fapt care ar favoriza viaţa lucrătorilor moldoveni în ţara noastră.”

În acest context, partea italiană a subliniat necesitatea favorizării cunoaşterii legislaţiei italiene de către cetăţenii R. Moldova, promovarea migrației de muncă legale, prevenirea migrației iregulare, precum și facilitarea reîntoarcerii lucrătorilor migranţi.

La 5 iulie 2011, la Roma a fost semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Italiene în domeniul migraţiei de muncă şi Protocolul de Implementare a Acordului în cauză.

timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *