Externe

Masacrul din Israel, ordonat de comandantul Hamas pe care Israelul nu l-a putut ucide. Mohammed Deif are un singur ochi, trei membre amputate şi a supravieţuit mai multor tentative de asasinat şi unui atac aerian care l-au lăsat în scaun cu rotile

Totul a început cu o voce ameninţătoare care a ordonat sutelor de terorişti Hamas să treacă graniţa şi să lanseze un atac sângeros asupra Israelului, în urma căruia au fost masacraţi peste 900 de oameni până în prezent. Această voce sinistră, care le vorbea luptătorilor din Gaza, aparţinea şefului terorist cu un singur ochi, Mohammed Deif. În vârstă de 58 de ani, el a fost ani de zile un ghimpe în coasta Israelului, în ciuda mai multor tentative de asasinat, scrie The Daily Mail, potrivit News.ro.

Această figură înfricoşătoare şi-a făcut loc în ierarhia Hamas şi a supravieţuit cumva a nu mai puţin de cinci tentative de asasinat, în urma cărora i-au fost amputate ambele picioare şi un braţ, iar soţia şi cei doi copii i-au fost ucişi.

Iniţial specialist în fabricarea de bombe, Deif a pus acum la cale un atac atent planificat şi sângeros asupra Israelului, care i-a luat prin surprindere pe oficialii israelieni. A ordonat militanţilor să folosească explozibili şi buldozere pentru a sparge gardurile care înconjoară Gaza şi pentru a lăsa astfel să treacă alte sute de luptători.

Deif s-a ridicat de jos. S-a născut în tabăra de refugiaţi Khan Younis în 1965, când Gaza se afla sub control egiptean, dar a reuşit să urce în ierarhia Hamas. Capacitatea sa de a supravieţui nenumăratelor tentative de asasinat şi de a păcăli armata israeliană, ordonând în acelaşi timp masacrarea civililor şi a soldaţilor l-a transformat într-un fel de erou printre militanţii palestinieni.

”Chiar şi înainte de acest masacru, Deif era ca o personalitate sacră şi foarte respectat atât în cadrul Hamas, cât şi de către palestinieni”, a declarat pentru Financial Times Mkhaimar Abusada, profesor de politică la Universitatea Al-Azhar din Gaza. Ultimul atac împotriva Israelului, de o amploare nemaiîntâlnită de 50 de ani, îl va transforma acum într-o figură de zeu în ochii tinerilor, a subliniat Abusada.

”Este ziua celei mai mari bătălii pentru a pune capăt ultimei ocupaţii de pe pământ”, a declarat sâmbătă comandantul militar al Hamas, Mohammad Deif, anunţând începutul operaţiunii într-o transmisiune difuzată de mass-media Hamas în care le-a cerut palestinienilor de pretutindeni să lupte.

De îndată ce vocea lui Deif a emis pe undele radio, luptătorii erau pregătiţi şi gata să lanseze atacul. Au aşteptat fremătând până când acesta a dat semnalul: ”Date fiind crimele continue împotriva poporului nostru, dată fiind orgia ocupaţiei şi încălcarea legilor şi rezoluţiilor internaţionale şi dat fiind sprijinul american şi occidental, am decis să punem capăt la toate acestea. Pentru ca inamicul să înţeleagă că nu mai poate să se distreze fără a fi tras la răspundere”, a adăugat Deif.

În înregistrarea video, el a rămas în umbră, notează Daily Mail. Însă Deif este obişnuit să rămână în umbră. El a evitat încercările frustrate ale Israelului de a-l ucide timp de peste două decenii – deşi a rămas paralizat în urma tentativelor de asasinat.

Există doar două imagini cunoscute ale lui Deif. Una este o fotografie de identitate veche de 30 de ani, publicată de Israel. Chiar şi în Gaza, doar o mână de oameni l-ar recunoaşte.

Numele său de război, ”Oaspetele” (”Musafirul”), este o referire la practica luptătorilor palestinieni de a petrece fiecare noapte pe proprietatea unui alt simpatizant pentru a nu intra în vizorul serviciilor de informaţii israeliene.

Trecutul lui Deif este populat de atacuri cu bombă şi de uciderea a sute de civili nevinovaţi. În calitate de comandant al Brigăzilor Izzedine al-Qassam, aripa militară a Hamas, a ordonat atacuri teroriste, inclusiv atentate cu bombă asupra unor autobuze în Israel, care au ucis sute de persoane. Ca urmare, Deif, cunoscut şi sub numele de Abu Khaled, este de departe cea mai căutată ţintă a Israelului în Gaza.

Israelul a încercat să îl ucidă de cinci ori – în 2001, 2002, 2006, 2014 şi, cel mai recent, în mai 2021.  Deif a reuşit să scape nevătămat din ultimele lovituri aeriene – dar atacurile anterioare l-au lăsat fără un ochi, l-au costat ambele picioare şi o mână şi i-au ucis soţia şi cei doi copii.

Cu o figură ce probabil pare ameninţătoare, el este descris de cei care îl cunosc drept un om tăcut şi dârz, care nu este interesat de rivalităţile istorice din cadrul facţiunilor palestiniene. În schimb, el vrea să schimbe definitiv conflictul israeliano-arab, folosind violenţa la fiecare pas.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *