Actualitate

Măsuri de reeducare pentru minorii care săvârșesc infracțiuni, dar nu pot fi trași la răspundere

Astfel, proiectul include măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant, autoritățile responsabile și modalitățile de intervenție a acestora. Pentru minorii care săvârșesc infracțiuni de ordin penal, proiectul prevede aplicarea măsurilor precum: supraveghere specializată, plasament în serviciul de tutelă/ curatelă sau de tip familial, precum și plasament în serviciul de tip rezidențial.

Se propune crearea unui serviciu de tip rezidențial cu specializare înaltă pentru educarea minorilor cu un comportament periculos pentru societate. Copiii care comit infracțiuni mai puțin grave, prevăzute în Codul Contravențional, vor fi supravegheați cu menținerea lor în propriile familii. Aceștia vor trebui să urmeze un curs de învățământ obligatoriu, programe de consiliere psihologică și tratamente medicale – la necesitate.

Măsurile de reeducare, în majoritatea cazurilor, vor fi stabilite de către autoritatea tutelară teritorială, iar perioada de aplicare va putea fi revizuită, precum și înlocuirea cu o altă măsură, sau anularea acestora, în funcție de comportamentul copilului. Documentul mai prevede dreptul părinților de a contesta deciziile luate.

Sursa ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *