Social

Măsuri împotriva corupției

Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) a prezentat rezultatul expertizei coruptibilității proiectului legii privind testarea integrității profesionale și a setului de modificări legislative privind îmbogățirea ilicită și confiscarea extinsă.

Proiectul este elaborat de Ministerul Justiției, care dorește să instituie un test al integrității profesionale în privința funcționarilor publici din R. Moldova.

În cadrul Centrului Național Anticorupție vor acționa agenți sub acoperire care vor putea să testeze în ce măsură un funcționar public este imun la tentațiile legate de oferirea avantajelor materiale. Agenții vor încerca să corupă funcționarii publici prin acordarea anumitor avantaje sau luarea de mită.

Inițiativă bună, dar incompletă

În concluzia raportului de expertiză s-a arătat că proiectul nu este lipsit de unele lacune, iar inițiativa respectivă promovată de Ministerul Justiției este salutară și, în cazul unei implementări adecvate, este de natură să contribuie semnificativ la acțiunile de combatere a corupției în R. Moldova. Expertul Centrului Național Anticorupție Gheorghe Iudin a afirmat: ,,Pentru ca legea să fie mai eficace ar trebui să prevadă care sunt sancțiunile în cazul obținerii rezultatului negativ al testului integrității profesionale”.

Irina Frumusachi, stagiară
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *