Afaceri

„Maturinolul” continuă să genereze dispute

Camera de Licenţiere a decis săptămâna trecută să retragă licenţa de activitate Farmaciei „Sănătate-Farm”, iar a doua farmacie, „Speranţa-Farm”, a primit refuz de a i se prelungi licenţa. Farmaciştii spun că sunt şocaţi de noutate, dar că au destule motive pentru a ataca decizia în instanţă.

„Controlul CCCEC-ului şi a celor de la Agenţia Medicamentului (AM) a fost desfăşurat înainte ca noi să aflăm despre ordinul emis de AM”, ne spune Liuba Robu, directoarea Farmaciei „Sănătate-Farm”, unde Centrul Anticorupţie a depistat mai multe flaconaşe de „Maturinol”. „Ordinul Agenţiei de a interzice prepararea aşa-zisului „Maturinol” a fost emis pe data de 21 iulie, seara. Noi n-am ştiut de acest lucru. Am aflat abia a doua zi dimineaţă când cei de la CCCEC, de la Agenţie şi nişte jurnalişti cu o cameră de luat vederi au intrat în farmacie şi au cerut să fie preparată această suspensie, după prescripţia medicului. Nouă Agenţia ne-a trimis ordinul de interzicere a preparării „Maturinolului” abia pe data de 26 , şi atunci prin fax”, spune indignată femeia, care este hotărâtă să-şi caute dreptatea. Deşi Ministerul susţine că „Maturinolul” a fost interzis în anul 2009 pentru toate categoriile de vârstă a copiilor, femeia susţine că ordinul AM din 27 martie 2009 spunea altceva. „În 2009 această prescripţie medicală a fost interzisă doar pentru nou-născuţi. Noi nu am comis nicio ilegalitate. Mai mult, nu am pregătit acest medicament pentru comercializare, ci la prescripţia medicului”.

Autorul medicamentului, directorul Centrul Mamei şi Copilului, Ion Iliciuc, afirmă că preparatul nu este periculos pentru viaţa şi sănătatea micuţilor, ci „chiar AM, în anul 2009, a emis o farmacopee (tratat care conţine indicaţiile pentru controlul produselor farmaceutice, precum şi descrierea acestora) prin care asigura calitatea produsului, utilizat la prescripţia medicului”.

Amintim că, anterior, viceministrul Sănătăţii, Viorel Soltan, a menţionat că ministerul nu a avut plângeri din partea părinţilor care şi-au tratat copiii cu „Maturinol”, acesta fiind interzis de minister nu din cauză că ar prezenta un pericol pentru sănătatea pacienţilor, ci pentru că inventatorul nu a prezentat întregul pachet de documente necesare pentru a fi autorizat pe piaţă, motiv pentru care a fost aspru mustrat. Cu toate acestea, o femeie din capitală spune că fiul ei a făcut tumoare la creier, motivul îmbolnăvirii lui fiind tratamentul administrat de Iliciuc pe bază de „Maturinol”.
Ca urmare a măsurilor anterior întreprinse de colaboratorii CCCEC, a fost depistat în comercializare şi producere controversatul preparat „Maturinol” în farmaciile cu profil de producere („Sănătate-Farm” SRL, adresa: str. Sarmizegetusa 18 şi „Speranţa-Farm” SRL, adresa: bd. Moscovei 20), interzis de autorităţi din 2009 şi prescris de medicii Centrului Mamei şi Copilului spre administrarea copiilor. Astfel, pe lângă procesele-verbale contravenţionale întocmite asupra încălcărilor depistate, au fost retrase licenţele de activitate farmaceutică ale unităţilor respective de către Camera de Licenţiere a R. Moldova.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *