Economie

Maturinolul face minuni ori te omoară?

Maturinolul a fost administrat timp de doi ani la peste două mii de copii, preparatul fiind conceput pentru a trata paralizia cerebrală infantilă. Medicul spune că a făcut acest lucru cu înştiinţarea şi permisiunea părinţilor, deşi, din 2009, există un ordin care interzice categoric prescrierea preparatului. Cu toate că nu este cert dacă prescripţia medicală pe bază de Maturinol este periculoasă sau nu pentru sănătate, o femeie din capitală spune că micuţul ei, născut cu hidrocefalee şi care risca să rămână invalid pe viaţă, se dezvoltă normal de când ia acest preparat. „Copilul meu s-a născut doar cu o treime de creier. Medicii spuneau că singura şansă era o operaţie, dar nimeni nu-mi dădea garanţia că el va supravieţui”. Femeia, care preferă să nu-şi facă public numele, spune că nu a dat acordul pentru intervenţia chirurgicală, ci s-a adresat profesorului Ion Iliciuc. „Copilul meu se tratează de doi ani cu Maturinol şi graţie acestui medicament se dezvoltă bine şi nu dă semne că ar fi avut o malformaţie la creier. Pe de altă parte, o altă mamă acuză disperată conducerea Centrului Mamei şi Copilului că i-ar fi îmbolnăvit copilul şi mai tare. Băieţelul ei, pe nume Mihai, în vârstă de doi ani şi jumătate, suferea de epilepsie, iar medicul Ion Ilinciuc i-ar fi administrat un tratament pe bază de Maturinol. Ca rezultat, susţine femeia, băiatul ei s-a ales cu o tumoare la cap.

Totodată, specialiştii de la Sănătate spun că nu au avut plângeri din partea părinţilor care şi-au tratat copiii cu Maturinol, acesta fiind interzis de minister nu din cauză că ar prezenta un pericol pentru sănătatea pacienţilor, ci pentru că inventatorul nu a prezentat întregul pachet de documente necesar pentru a fi autorizat pe piaţă. Solicitat de TIMPUL, viceministrul Sănătăţii Viorel Soltan a menţionat că medicul Ion Iliciuc nu s-a conformat regulilor ministerului, motiv pentru care riscă să fie dat afară din funcţie. „Medicul care a administrat un preparat interzis din 2009 va fi sancţionat. Cel mai probabil, va fi dat afară din funcţie. Până acum, nu a fost stabilit niciun caz, în afară de cel mediatizat, în care preparatul ar fi avut efecte negative la copii. Profesorul va fi sancţionat pentru că a prescris medicamentul fără să prezinte Ministerului dosarul tehnic, care i-ar fi permis să-l lanseze legal pe piaţă”, a adăugat Soltan.

Medicul se apără şi spune că vicedirectorul Centrului Mamei şi Copilului, Petru Stratulat, „s-a împiedicat” de acest preparat şi are motive personale ca Maturinolul să fie interzis. El susţine că anume Stratulat a presat Agenţia Medicamentului să-l interzică în 2009. Iliciuc a adus grave acuzaţii subalternului său, declarând că acesta din urmă a ascuns zeci de mii de cazuri de invaliditate la copii, prezentând, cu bună ştiinţă, cifre eronate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *