Actualitate

MDRC va lansa un proiect ce va spori accesul la standardele europene în construcţii

Potrivit lui Gheorghe Croitoru, șef al Direcției reglementări tehnico-economice a MDRC, "proiectul prevede asistență tehnică cehă în implementarea Eurocodurilor în Republica Moldova și sporirea accesului la standardele europene. Proiectul va fi realizat cu susținerea Agenției Cehe de Dezvoltare”.

Pînă în prezent, Republica Moldova dispune de standarde în construcții din perioada sovietică, ceea ce constituie o barieră tehnică în introducerea și utilizarea tehnologiilor noi, materialelor moderne și inovative. ”Am reușit, cu eforturi comune, să introducem 58 de părți ale sistemului unificat de Eurocoduri în sistemul național de standardizare, însă fără anexele naționale ce conțin parametrii naționali determinați și care reflectă condițiile specifice țării”, a mai menţionat Gheorghe Croitoru.

Proiectul are drept obiectiv susţinerea şi sporirea procesului de implementare a standardelor unificate europene cu privire la proiectarea şi verificarea fiabilităţii construcţiilor şi urmează să contribuie la creşterea calităţii şi siguranţei construcţiilor din Republica Moldova. În cadrul proiectului vor fi create anexele naţionale pentru trei domenii din cele 10 ale Eurocodurilor. De asemenea, va fi instituit un comitet tehnic de standardizare şi un punct de informare online în domeniul construcţiilor.  

MOLDPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *