Economie

MEc își propune să reducă barierele pentru antreprenori și să atragă proiecte investiționale

Drept urmare, potrivit MEc, aceste propuneri vor permite racordarea politicii bugetar-fiscale la prioritățile de dezvoltare economică și de atragere a capitalului industrial în economie. Mai mult, Ministerul Economiei consideră necesară reorientarea investiţiilor de la consum şi proprietate imobilă spre investiţii ce vor genera creşterea capitalului industrial şi uman.

Totodată, ministerul a propus crearea unui regim special de administrare fiscal-vamală favorabil pentru proiectele investiționale, în cadrul cărora se realizează importuri utilizate la producerea mărfurilor destinate, ulterior, exportului. Respectiv au fost propuse un șir de scutiri de TVA și taxe vamale la importul mijloacelor fixe, introduse în capitalul social al agentului economic, pentru echipamente şi utilajele necesare în producerea energiei din surse regenerabile, precum și diminuarea cotei contribuţiilor de asigurări sociale pentru angajator de la 23 la 13 la sută, aferentă veniturilor salariale ale angajaţilor, care nu au depăşit vârsta de 30 de ani. De asemenea, Ministerul Economiei a recomandat excluderea din veniturile bugetare a articolului privind amenzile şi alte sancţiuni aplicate businessului pentru nerespectarea legislaţiei fiscale şi vamale.

De altfel, printre recomandări se regăsesc și cele care vizează stimularea procesului inovațional. În acest sens, a fost propusă scutirea pe o perioadă de cinci ani a întreprinderilor administratoare şi a rezidenţilor parcurilor industriale de plata taxei locale şi a impozitului pe imobil, perioadă necesară pentru crearea infrastructurii tehnice şi de producere a parcului industrial.

În final, Ministerul Economiei a propus o serie de surse de completare a veniturilor bugetare, printre acestea numărându-se majorarea accizelor la băuturile alcoolice şi produsele din tutun în mărimea în care ar depăşi ritmul inflaţiei pe economie, introducerea cotelor de impozitare majorate pentru proprietatea imobiliară de lux, precum și majorarea cotei de impunere a venitului obținut din jocurile de noroc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *