EconomieExterne

Mecanicii de locomotivă amenință să blocheze, din nou, Germania cu protestele lor

Sindicatul german al mecanicilor de locomotivă GDL a emis un apel pentru declanșarea unei greve de 24 de ore, începând de marți, ca urmare a impasului în negocierile cu conducerea Deutsche Bahn.

Greva va începe marţi la orele 01.00 GMT şi va dura până miercuri la orele 01.00 GMT pentru serviciile de pasageri, a anunţat duminică seară sindicatul GDL într-un comunicat. Pentru serviciile de transport de marfă, greva va începe cu câteva ore mai devreme. Aceasta este cea de-a şasea grevă organizată de sindicat din noiembrie 2023, la mai puţin de o săptămână după ce încetarea muncii de către mecanicii de locomotivă a cauzat dificultăţi pentru mii de pasageri.

Adăugându-se la perturbarea transporturilor, personalul de cabină al Lufthansa este de aşteptat să intre în grevă la aeroportul din Frankfurt marţi şi la aeroportul din München miercuri. Grupul aerian german a fost deja lovit de o grevă de două zile a personalului de la sol săptămâna trecută, lucrătorii cerând majorări de salariu.

Mecanicii de locomotivă cer să lucreze mai puțin, pe bani mai mulți   Cea mai mare economie a Europei este perturbată de luni de zile de acţiuni sindicale, deoarece lucrătorii şi conducerea din numeroase sectoare se înfruntă asupra condiţiilor de muncă pe fondul inflaţiei ridicate şi al activităţii economice slabe. Sindicatul GDL a declarat că Deutsche Bahn nu a prezentat o ofertă scrisă îmbunătăţită până la termenul limită de duminică seara, ceea ce “conduce în mod inevitabil la o acţiune sindicală”, a subliniat şeful GDL, Claus Weselsky.

Deutsche Bahn chemase duminică mai devreme la o noua rundă de negocieri pentru luni. “Suntem convinşi că vom ajunge la un acord numai prin dialog la masa negocierilor”, a declarat Martin Seiler, şeful resurselor umane la Deutsche Bahn. Pe lângă creşterile salariale, principala revendicare a sindicatului GDL este săptămâna de lucru redusă la 35 de ore, faţă de 38 în prezent, fără o diminuare a salariilor. Deutsche Bahn a declarat că a făcut concesii reprezentând o creştere a salariului cu până la 13%, precum şi posibilitatea de a reduce săptămâna de lucru la 37 de ore cu începere din 2026.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *