Externe

Media rusă independentă: Circa 300.000 de ucraineni au primit pașapoarte rusești de la începutul războiului

Circa 300.000 de ucraineni au primit paşapoarte ruseşti de la începutul războiului pe care Moscova îl duce împotriva ţării vecine, potrivit media ruse independente Mediazona, informează vineri dpa și Agerpres.

Numai în luna octombrie, între 70.000 şi 80.000 de ucraineni au primit cetăţenia rusă, precizează Mediazona, considerată critică faţă de Kremlin, citând și date ale Ministerului de Interne rus.

Majoritatea solicitanţilor au primit noi paşapoarte ruseşti în regiunea Rostov-pe-Don din sudul Rusiei şi în Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, peninsulă pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014.

Valul de cereri se explică prin faptul că cetăţenii ucraineni sunt lipsiţi de drepturi fundamentale dacă nu au paşapoarte ruseşti în teritoriile ocupate de forţele ruse, potrivit surselor citate.

”Adesea ei nu primesc ajutor medical sau sprijin social fără un paşaport rusesc”, subliniază Mediazona, dând drept exemplu o familie care a fost adusă în Crimeea. Copilul lor s-a îmbolnăvit şi pentru a primi ajutor familia a avut nevoie de ajutor, potrivit unui voluntar.

Menționăm că milioane de oameni au fost forţaţi să plece din Ucraina din cauza războiului declanșat de Putin, pe 24 februarie. Circa 8 milioane de ucraineni s-au refugiat în ţări europene, potrivit Naţiunilor Unite.

În acelaşi timp, potrivit estimărilor oficiale ruse, circa 4,5 milioane de refugiaţi ucraineni au intrat până acum pe teritoriul Rusiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *