Actualitate

Medicamentele pentru răceală – vindecă sau te fac legumă?

Din cauza lor, dependenții de droguri se transformă în legume în doar doi ani”, spunea Umbreaco, un fost consumator de heroină și amfetamină, care a închis cercul vicios al narcoticelor acum o lună.

În timpul confesiunilor sale, el a menționat mai multe medicamente cu ajutorul cărora producea droguri „de casă”. Aceste „doctorii” pot fi cumpărate de la orice farmacie din R. Moldova fără mari dificultăți, iar unele chiar fără prescripție medicală. Conform lui Umbreaco, din orice produs medicamentos, care conține efedrină și pseudoefedrină, pot fi extrase cristale de efedrină. „Cristalele combinate cu iod, alcool formic și fosforul de pe chibrituri alcătuiesc un drog „murdar”, numit „Vint”, asemănător cu amfetamina”, relatează el. Din motive ușor de înțeles, nu vom folosi denumirile lor în relatare.

Fără prescripție medicală…

Conform directorului general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED), Alexandru Coman, cauza vânzării fără prescripţie medicală a preparatelor medicamentoase pe piața RM este faptul că acestea sunt utilizate în stări de răceală şi gripă, pentru decongestionarea căilor nazale sau combaterea febrei. Anul trecut, Comisia Medicamentului a decis ca produsele medicamentoase cu conţinut de pseudoefedrină (sub 60 mg) şi cu conţinut de codeină (sub 15 mg) să se elibereze din farmacii fără prescripţie medicală, atribuindu-se statutul legal OTC.

Dacă, pe de o parte, aceste produse medicamentoase sunt eliberate fără prescripţie medicală pentru ca pacienții să poată ameliora o serie de afecțiuni minore fără a se mai prezenta la medic, atunci, în cazul consumatorilor de droguri, aceasta le permite să cumpere toate ingredientele necesare pentru a produce un drog. Umbreaco este de părere că „autoritățile trebuie să se axeze pe toate medicamentele care conțin aceste substanțe, fiindcă ele se extrag foarte ușor”. El afirma că poate să facă drogul „Vint” în jumătate de oră. „Cu doar 80 de lei poți să faci șase doze pentru început. Când devii dependent, acele șase doze îți ajung doar pe o zi”, explica el.

Drogat sau răcit?

Medicamentele sus-menționate sunt eliberate direct din farmacie, nu au un regim special de administrare și nu necesită o rețetă medicală. Fiecare este însoţit de instrucţiuni de administrare, unde poate fi găsită toată informaţia despre doze, mod de administrare, reacţii adverse, contraindicaţii, supradozare, atenţionări şi precauţii. În plus, conform AMED, farmaciştii sunt instruiţi să facă recomandări de tratament cu medicamente din categoria OTC, utilizate în scop de automedicaţie. În pofida acestui fapt, sursa noastră, Umbreaco, afirmă că a cumpărat de nenumărate ori acele medicamente chiar fiind drogat. „Farmaciștii ar trebui să-și dea seama, cel puțin după înfățișare, că persoana care vrea să cumpere un produs ce conține efedrină sau pseudoefedrină și soluție de iod urmează să se drogheze. Sunt puține coincidențe în care situația este inofensivă”, exclamă Umbreaco. „Sunt puține farmacii unde acest medicament nu se mai vinde oricui. Majoritatea dintre ele doar își vând marfa, ca să aibă profit”, adaugă el.

În afara comprimatelor care se eliberează fără prescripție medicală, sunt siropuri de tuse care, administrate contrar indicațiilor din prospect, au efecte halucinogene, la fel și anestezicele și antidepresantele. Aceste produse pot fi cumpărate doar cu prescripție medicală, însă, potrivit mai multor dependenți de droguri, care și-au păstrat anonimatul, mulți dintre ei au depășit acest „obstacol”. „Când am încetat să consum heroină, am trecut la un anestezic foarte puternic, ca să nu am sevraj. Cu ajutorul unei persoane, care avea teancuri de prescripții medicale ștampilate acasă, puteam să-mi cumpăr orice medicament”, povestește Umbreaco.

În calitate de importatori ai acestor produse, sunt trei mari distribuitori autohtoni de medicamente sub diferite denumiri comerciale, dar cu aceeaşi componenţă, adică efedrină și pseudoefedrină.

Efedrina și pseudoefedrina sunt substanțe chimice utilizate pentru fabricarea de medicamente pentru răceală sau alergie. Aceste două substanțe sunt și principalii precursori pentru fabricarea metamfetaminei, un drog de „stradă” cu efect halucinogen. În medicină, efedrina se folosește în special în tratamentul bolilor căilor respiratorii, acționând similar cu adrenalina.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *