Sănătate

Medicamentul FUROSEMID a provocat trei decese, după o eroare de ambalare

Cu toate acestea, Agenţia Naţionala pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) a anunţat că nu a identificat defecţiuni, după ce a inspectat timp de două zile laboratorul grupului farmaceutic israelian, la Sens (centru), de unde au fost eliberate cutii care conţineau comprimate de somnifer Zopiclon în loc de diuretic.

Inspectorii „nu au constatat vreo disfuncţionalitate gravă”, a declarat directorul de inspecţie al ANSM, Gaetan Rudant, pentru postul de televiziune France 3, precizând că nu există nicio „decizie de suspendare a activităţii laboratorului Teva de la Sens”.

La rândul său, conducerea companiei Teva, cea mai importantă la nivel mondial în producerea medicamentelor generice, nu a făcut nicio declaraţie.

Întrebat cu privire la ipoteza unui act rău intenţionat, evocat luni de către un expert în domeniul farmaceutic, Rudant a anunţat că face parte din ipotezele posibile, dar nu avea la acest stadiu „elemente probatoare” în acest sens.

ANSM a precizat că diureticul este produs în Ungaria şi ambalat la Sens, în timp ce somniferul „Zopiclon provine din Spania”.

Diureticele, ca Furosemid, sunt indicate pentru tratarea hiptertensiunilor arteriale, edemelor de origine cardiacă, renală sau hepatică, iar întreruperea bruscă a tratamentului poate prezenta riscuri.

Pentru a evita orice nemulţumire a pacienţilor şi cu titlu de precauţie, Agenţia a ordonat luni, în acord cu laboratorul, rechemarea tuturor loturilor de Furosemid de 40 de miligrame produs de Teva.

Cu toate acestea, potrivit unui bilanţ oficial al ANSM, mai există cazuri de agest gen care au fost descoperite, însă, acestea încă nu au fost confirmate.

La 4 iunie, o femeie în vârstă de aproximativ 80 de ani a decedat într-un spital, după ce luat, potrivit rudelor sale, Furosemid produs de Teva. Acest caz nu face parte din cele trei menţionate de ANSM.

În plus, un bărbat în vârstă de aproximativ 70 de ani, tratat cu diuretic produs de Teva, a fost spitalizat pentru somnolenţă, luni, la Joigny (centru), ceea ce ar ridica la cinci numărul total al cazurilor suspecte.

Timpul.md via realitatea.net
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *