Actualitate

Medici din România și Moldova luptă împreună împotriva cancerului și cirozei

„Avem pacienţi pe care i-am văzut deja de câte şapte, chiar zece ori de când am introdus acesată tehnică în clinică şi automat ne putem da seama când ceva se întâmplă. În ultimul timp, datorită acestor manopere neinvazime, numărul biopsiilor a scăzut vertiginos”, a declarat doctorul Monica Platon.

Potrivit Digi24, tehnologia are avantajul și că este neinvazivă.

„Sub nicio formă, după o examinare ecografică uzuală, noi nu am fi putut spune că pacientul are sau nu fibroză decât dacă am fi făcut o biopsie hepatică. Dar prin această tehnică eu ştiu că fibroza pacientului este incipientă şi nu pune probleme”, le explică medicul clujean cursanţilor.

„M-a interesat deoarece la noi, în Republica Moldova, un specialist gastroenterolog nu poate efectua acestă manevră. După cum ne-au explicat la cursurile teoretice, e nevoie de zece măsurători, după care se poate confirma”, spune unul dintre medicii din Republica Moldova care participă la cursuri.

Investigaţiile realizate cu aparate de elastografie sunt de stat pentru pacienţii internaţi. Costurile ajung la 300 de lei. Elastografia poate fi utilizată şi în detectarea cancerului de sân. Principiul care stă la baza investigaţiei se bazează pe ideea că tumorile maligne sunt mai dure şi mai puţin elastice comparativ cu cele benigne. 

infoprut.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *