Actualitate

Medicul-şef al Centrului Sănătate Publică Rezina, pe banca acuzaţilor

Potrivit Procuraturii Generale, incidentul a avut loc pe 3 martie anul curent, la Liceul teoretic „Ion Creangă” din satul Cuizăuca, raionul Rezina, când o minoră a stricat, din neatenţie, o fiolă cu insecticid de tip BI-58, care i-a fost transmisă de către mătuşa acesteia. Ca rezultat, 17 elevi au fost internaţi în spital cu intoxicaţie cu insecticid.

Deşi cunoştea despre acest caz, medicul-şef al Centrului de Sănătate Publică Rezina nu a emis o hotărâre de sistare a activităţii liceului până la excluderea oricărui risc şi a admis revenirea elevilor la lecţii. Ca urmare a inhalării vaporilor de insecticid, 36 de elevi ai liceului au fost internaţi în spitalul raional şi Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău cu diagnoza „intoxicaţie cu insecticid”.

Imediat după acest caz, Procuratura raionului Rezina a pornit o cauză penală pe faptul încălcării regulilor de păstrare şi transportare a pesticidelor sau a altor substanţe chimice, dacă aceasta creează pericolul cauzării de daune esenţiale sănătăţii populaţiei, care a provocat din imprudenţă îmbolnăvirea în masă a oamenilor.

Procurorii au înaintat Centrului Naţional de Sănătate Publică un demers privind suspendarea provizorie din funcţie a inculpatului, care în prezent are interdicţia de a părăsi localitatea. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la şase ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani.

Respectiva cauză penală a fost expediată pentru examinare Judecătoriei Rezina, unde pe rol se află şi cauza penală de învinuire a mătuşei elevei, acuzate de încălcarea regulilor de transportare şi păstrare a substanţelor toxice, care a provocat, din imprudenţă, îmbolnăvirea în masă a elevilor. 

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *