CSI / Rusia

Medvedev şi Ianukovici vor discuta preţul gazului semnat de Timoşenko în 2009

Aceasta este a doua întâlnire a celor doi şefi de stat în decurs de o lună, după întrevederea avută pe 24 septembrie la Moscova, la care a luat parte şi premierul Vladimir Putin.

Problema cea mai stringentă de pe agenda întâlnirii de la Doneţk va viza probabil preţul gazului rusesc livrat Ucrainei. Kievul a declarat că este dispus să reducă preţul pentru tranzitul gazului, în schimbul unei reduceri oferite de Gazprom pentru consumatorii de gaz din sectoarele bugetar şi social ale Ucrainei. Practic, este vorba despre un schimb reciproc de concesii în valoare de 1,5 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, Gazprom continuă să afirme că nu este dispus la o revizuire radicală a acordurilor semnate cu Ucraina în domeniul gazului.

În acest trimestru, Ucraina plăteşte Rusiei 354 de dolari pe mia de metri cubi.

În trecut, disputele gaziere dintre Moscova şi Kiev au afectat livrările de gaz rusesc către Europa, care trec, în mare măsură, prin gazoducte ucrainene. Un contract semnat în ianuarie 2009 între compania de stat ucraineană Naftogaz şi gigantul rus Gazprom a stabilit ceea ce actuala conducere consideră că este un preţ de achiziţionare exorbitant pentru gazul rusesc.

Acest contract s-a aflat la baza procesului fostului premier Iulia Timoşenko, care s-a încheiat săptămâna trecută cu condamnarea acesteia la şapte ani de închisoare, lidera opoziţiei fiind găsită vinovată de abuz în funcţie în timpul mandatului său în fruntea guvernului, prin forţarea semnării unui contract dezavantajos pentru Ucraina.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *