Europa Culturii

„Mein Kampf” intră în domeniul public în 2016

Deşi această carte, care promovează ideologia nazistă şi ura rasială, este interzisă în Germania şi în Austria, şi doar landul german Bavaria e proprietarul drepturilor, volumul circulă în numeroase regiuni ale lumii şi e difuzat frecvent pe internet. Situaţia lui editorială diferă de la o ţară la alta. „Intrarea lui în domeniul public, pe 1 ianuarie 2016, la 70 de ani de la moartea autorului, poate impulsiona difuzarea lui şi ar fi, probabil, timpul să fie implementat un instrument universal de lectură”, afirmă Philippe Coen, juristul aflat la originea acestei propuneri, alături de alţi profesionişti – în principal, istorici, jurişti şi foşti diplomaţi europeni. 

Casa Gucci a inaugurat un muzeu la Florenţa

Casa Gucci a inaugurat, la Florenţa, printr-o petrecere spectaculoasă, un muzeu consacrat istoriei acestei mărci florentine care sărbătoreşte, în 2011, 90 de ani de existenţă. Muzeul prezintă colecţiile de geamantane şi articole vestimentare realizate pentru staruri şi evoluţia brandului de la lansarea lui, în 1921. Guccio Gucci a început ca portar la Hotelul Savoy din Londra şi s-a inspirat din această experienţă pentru a lansa o linie de geamantane şi articole de călătorie, care a avut succes în anii ’50-’70. Circa 200 de celebrităţi au participat la petrecerea de inaugurare a muzeului, amenajat într-un palat din secolul XV în centrul Florenţei.

Elton John va produce un film despre povestea vieţii şi a carierei sale

Cântăreţul britanic Elton John va produce un film care va prezenta povestea vieţii şi a carierei sale, peliculă intitulată „Rocketman”. Artistul şi partenerul său de viaţă, David Furnish – care deţine compania de producţie cinematografică Rocket Pictures – s-au asociat cu dramaturgul Lee Hall pentru a scrie scenariul filmului. Deocamdată, nu a fost anunţat numele regizorului, iar producătorii au în vedere mai mulţi actori pentru rolul lui Elton. Muzicianul a anunţat că şi-ar dori ca Robert Downey Jr. să fie unul dintre cei trei actori care vor juca rolul său, dar nu e exclusă nici cooptarea scoţianului James McAvoy, care s-a oferit deja să intre în acest rol.

Mario Vargas Llosa va ţine câteva lecturi la Viena

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, va sosi luna aceasta pentru o vizită de câteva zile la Viena. Cu prilejul evenimentului sub genericul deja cunoscut „Eine Stadt. Ein Buch” (Un oraş. O carte), autorul va ţine câteva lecturi, inclusiv una într-un gimnaziu din Alt Erlaa, iar unul dintre romanele sale, „Povestaşul”, va fi împărţit gratuit în oraş. Cu acest prilej au fost tipărite 100.000 de exemplare ale acestei cărţi, în care este descris universul indienilor din pădurile tropicale virgine de pe un braţ al Amazonului.

Rubrică de Silvia Bogdănaş

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *