Chișinău

Membrii Asociaţiei Unirea-Odip cer Primăriei Chişinău să intervină urgent în Cimitirul Eroilor Români, lăsat de ani buni în paragină

Membrii Asociaţiei Unirea-Odip cer Primăriei Chişinău să intervină urgent în Cimitirul Eroilor Români, lăsat de ani buni în paragină. Locul în care sunt înmormântați peste 1600 de ostaşi români a ajuns loc de distracție pentru infractori sau consumatorii de droguri. Pentru a rezolva problemele, membrii Asociatiei au organizat un flashmob şi au cerut o audienţă la primarul Chisinaului.

Oamenii au venit in fața Primariei pentru a reaminti autorităţilor despre situaţia extrem de gravă de la Complexul Memorial – Cimitirul Eroilor Români de pe Bulevardul Decebal, din Chisinau.

VALERIU MOCANU, preşedinte fondator, Academia Naţiunii Române: „Se face tot posibilul ca să nu se mai soluţioneze odată ce consumă atâtea mijloace pentru amenajarea oraşului, şi e aproape de zona centrală nu e undeva ascuns, ar fi normal să se ia o decizie”

Protestatarii au cerut primarului o audiență pentru ai prezenta o listă cu mii de semnături, prin care cetățenii cer să se ia măsuri urgente pentru ca Cimitirul Eroilor Români să devină un loc memorabil. Pentru renovare, ar fi nevoie de aproape două miloane de lei.

VLAD BILEŢCHI, preşedinte UNIREA-ODIP: „Vrem ca acest cimitir să fie restabilit, să se asigură curăţenia şi infrastructura generală pentru a se rezolva problema deşeurilor, să fie un spaţiu bile iluminat şi cu santinele de poliţie ca să nu mai există ilegalităţi acolo. Să există un minimă infrastructură de drum şi pavaj”.

A fost anunțată o audiență pentru săptămâna viitoare pentru că astăzi primarul Ion Ceban ar fi fost nevoit să plece de la primărie din motive personale. Manifestaţii au făcut un apel şi către ambasadele din Republica Moldova.

“Teritoriul neîngrijit al cimitirului este plin cu plăci de beton, pungi, sticle, formând mormane de gunoi. Tot la câţiva paşi pot fi observate urmele celor care au consumat aici alcool sau au făcut frigărui. “

La Cimitirul Eroilor Români de pe bulevardul Decebal sunt înhumaţi peste 1600 de ostaşi care s-au jertfit în Primul și al Doilea Război Mondial. Terenul a fost privatizat în 2006, ceea ce complică şi mai mult eforturile de restaurare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *