Moldova

Membrii CUC se ceartă din cauza reprezentantului Federației Ruse

Conform ordinii de zi aprobate și înțelegerilor convenite la întrunirea din 03 decembrie curent, discuțiile urmau să continue pe găsirea unui consens privind efectuarea unei monitorizări imparțiale a Zonei de Securitate și elaborarea unor recomandări privind asigurarea liberei circulații în perimetrul de responsabilitate al forțelor de pacificare.

Subiectele din agendă nu au mai fost discutate. Potrivit unui comunicat emis de partea moldovenească a CUC, „s-a remarcat tendinţa delegaţiilor Federaţiei Ruse şi transnistrene de a atrage celelalte componente CUC în discuţii pe marginea aspectelor de relaţionare bilaterală (moldo-rusă), în partea ce ţine de abordarea mecanismului de suplinire și rotație a contingentelor forțelor militare şi a celor de pacificare. Or, subiectele de acest gen depășesc competenţele Comisiei şi pot fi discutate exclusiv în cadrul platformelor de cooperare interguvernamentală Federaţia Rusă-Republica Moldova, inclusiv prin utilizarea canalelor diplomatice ale statelor în cauză”.

Deja aproape de două luni discuțiile nu pot progresa din cauza insistenței părții Federației Ruse, care insistă pe aprobarea în calitate de membru al CUC a reprezentantului Federației Ruse, sublocotinentul Aleksei Gaciurin. „Tactica condiționării examinării problemei de importanță majoră ce vizează reluarea liberei circulații a populației între cele două maluri ale Nistrului cu cea a aprobării în calitate de membru al CUC a candidaturilor ce nu respectă mecanismele convenite anterior o considerăm a fi una distructivă şi fără perspectivă”, se spune în comunicatul CUC.  

La rândul său, delegația transnistreană acuză partea moldovenească de invocarea diferitor motive pentru a bloca activitatea CUC. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *