CSI / Rusia

Merkel, Hollande, Poroșenko și Putin, pentru “aplicarea completă a armistițiului”

Liderii rus, francez, german și ucrainean "au subliniat importanța respectării angajamentelor asumate la Minsk în februarie cu privire la retragerea armelor grele de pe linia de contact, aplicarea completă a acordului de încetare și accesul Misiunii speciale de observație a OSCE", Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, conform documentului.

Ei au "salutat intenția părților de a discuta despre alegerile locale și regimul descentralizării, pe 28 iulie, în cadrul grupului de lucru de la Minsk responsabil cu chestiunile politice". Comunicatul Palatului Elysée mai menționează "importanța stabilirii unei singure date pentru organizarea alegerilor locale în întreaga Ucraină, inclusiv în anumite sectoare din regiunile Donețk și Lugansk".

În ce privește problemele de securitate, ei au "luat act de acordurile găsite pentru retragerea tancurilor și artileriei grele la 15 kilometri de o parte și de alta a liniei de contact, în cadrul grupului de lucru de la Minsk responsabil cu chestiunile de securitate". Cei patru lideri și-au exprimat dorința ca aceste acorduri să fie semnate cât mai curând posibil și ca un dispozitiv de observație efectiv al Misiunii speciale de observație (a OSCE) să fie amplasat de-a lungul liniei de contact", precizează comunicatul.

În timp ce Rusia a cerut demilitarizarea satului Șirokine, din apropiere de Mariupol — ultimul mare oraș din zona de conflict aflat în continuare sub controlul forțelor ucrainene—, cei patru lideri "au luat act de retragerea forțelor separatiste și au cerut Misiunii speciale de observație a OSCE și Comisiei de control și coordonare a armistițiului (JCCC) să găsească soluții practice, cel mai târziu pe 3 august, pentru retragerea trupelor ucrainene și instalarea Misiunii speciale de observație a OSCE" în această zonă.

Ultima discuție telefonică între cei patru lideri a avut loc pe 17 iulie, reamintește AFP.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *