CSI / Rusia

Merkel îi cere lui Putin să exercite presiuni împotriva separatiștilor din Ucraina

"Cancelarul i-a spus clar președintelui Putin că, pentru a exista alte progrese în vederea unei soluționări politice globale a situației în estul Ucrainei, încetarea focului trebuie să fie respectată și observatorii OSCE trebuie să aibă acces fără restricții pe întreg teritoriul din zona conflictului", potrivit unui comunicat oficial.

Merkel a apreciat totodată că "Rusia trebuie să-și exercite influența asupra separatiștilor", menționează același text.

Cu ocazia vizitei la Berlin a președintelui ucrainean Petro Poroșenko, cancelarul german își exprimase luni regretul că în continuare nu există o "încetare a focului durabilă" în Ucraina, după aproape un an de la semnarea acordurilor de la Minsk.

Ea subliniase, de altfel, că sancțiunile economice împotriva Rusiei nu vor fi ridicate decât în cazul respectării acordurilor semnate în februarie 2015 la Minsk, sub egida sa și a președintelui francez Francois Hollande.

Șeful statului ucrainean subliniase că țara sa nu ar putea lua decizii "unilaterale" pentru aplicarea acordurilor de pace atâta vreme cât separatiștii și Moscova nu își respectă obligațiile.

"Doar respectarea strictă a acordurilor de pace va crea condițiile adoptării deciziilor politice dificile, dar necesare de către parlamentul ucrainean", spusese el luni, părând să se refere la proiectul de autonomie extinsă pentru estul Ucrainei.

Acest subiect este unul dintre cele mai sensibile pentru președintele ucrainean: un prim vot în parlament pe această temă în august a dus la tulburări în care patru polițiști au fost uciși și alți peste 100 răniți.

Potrivit lui Poroșenko, Rusia continuă să trimită arme și oameni în Ucraina, în timp ce separatiștii, susținuți de Moscova, continuă să împiedice observatori internaționali să se deplaseze pe teren.

Peste 9.000 de persoane au fost ucise și alte 20.000 rănite în luptele în estul țării din aprilie 2014 până în prezent, potrivit ONU.

Dacă situația militară s-a calmat mult după semnarea acordurilor de la Minsk în 12 februarie 2015, izbucniri de violență opun cu regularitate trupele ucrainene rebelilor proruși.

Rusia este acuzată de Kiev că și-a desfășurat circa 8.500 de oameni pe teren, ceea ce Moscova dezminte. 

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *