Ultima oră

Merkel vs Sarkozy – viziuni diferite asupra ieşirii din criză

 Pe fundalul crizei financiare cu care se confruntă majoritatea ţărilor europene, Franţa propune organizarea unui summit al statelor din zona euro care se vor întruni regulat pentru consultaţii. Germania a primit precaut această propunere şi a exprimat convingerea că politica reducerii cheltuielilor publice trebuie continuată, iar statele cu prea multe datorii – sancţionate. Pe de altă parte, liderii Uniunii Europene ţin să evite salvarea altui stat membru de la faliment aşa cum au făcut-o în cazul Greciei, deoarece în cadrul comunităţii persistă teama că depresiunea financiară a Greciei va induce în incapacitate de plată şi alte state prea îndatorate.

Preşedintele Comisiei Europene Herman van Rompuy pare să susţină poziţia cancelarului german: “Nu avem nevoie de noi instituţii ca să ne atingem obiectivele, ci de efecacitate”, a afirmat Rompuy, subliniind necesitatea întreprinderii măsurilor de prevenire a stocării excessive de datorii.

Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel au pledat în comun în faţa Comisiei Europene pentru înăsprirea măsurilor de control financiar. La summitul de la Bruxelles se va mai discuta strategia de dezvoltare şi creare de noi locuri de muncă, numită şi strategia 2020, care va articula obiectivele de crearea unei economii de piaţă socială durabile.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *