Actualitate

Mesajele care instigă la ură și violență împotriva unioniștilor au ajuns în atenția Procuraturii

Reprezentanții Promo-LEX îi solicită președintelui Igor Dodon să se disocieze de aceste mesaje nocive care îndeamnă la violență și să intervină cu o poziție oficială în calitate de garant al statului de drept și al respectării drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Pe data de 9 aprilie 2018, pe pagina „Unionizmul Trece Patria Ramîne” de pe Facebook, a fost publicată o postare care conține o imagine simbolică cu o persoană care atârnă pe un ștreang și pe care este plasată inscripția ”UNIREA”. Imaginea este însoțită de o descriere în limba rusă, potrivit căreia același lucru – spânzurătoarea – îi așteaptă pe „fasciștii unioniști” după alegerile parlamentare.

Avocatul Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco a menționat că astfel de mesaje publice sunt deosebit de periculoase, în contextul în care Republica Moldova este un stat multinațional, iar disensiunile legate de opiniile geo-politice și apartenența națională generează ură și dezbinare între oameni. „În context, retorica care incită la ură constituie o infracțiune, stabilită de articolul 346 din Codul penal. Organele de drept, în calitate de garant al securității și ordinii publice ar trebui să intervină prompt pentru a nu admite agravarea situației și chiar eventuale acțiuni de violență”, a precizat avocatul citat într-un comunicat Promo-LEX. Potrivit sursei, este îngrijorător și faptul că pagina ”Unionizmul Trece Patria Ramîne” se asociază cu președintele Republicii Moldova – Igor Dodon, care apare pe fotografia de copertă. Timp de două zile președintele nu a ieșit cu nicio reacție prin care s-ar distanța de la aceste mesaje și îndemnuri, deși recent au fost plasate mai multe billboard-uri cu semnătura acestuia, utilizând același mesaj ”Unionismul trece, Patria rămâne”.

Postarea a generat peste 700 de reacții și peste 190 de distribuiri, fapt care denotă o răspândire largă a mesajelor care instigă la ură. În același timp, postarea a produs și un efect dublu de răspândire a urii în spațiul public, provocând simpatizanții ”Unionismului” la reacții dure, care la rândul lor, de asemenea, instigă la discriminare și violență împotriva etnicilor ruși și vorbitorilor de limbă rusă.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *