Editorial

Metamorfoza lui Iurie Roșca

Doamne, cum se mai schimbă unii indivizi, mai ceva ca în „Metamorfoza” lui Franz Kafka. Ne aducem aminte că personajul din „Metamorfoza” se transformă treptat din om în gândac. Iurie Roșca s-a transformat și el dintr-un om revoluționar într-un gândac politic.

Îmi aduc aminte de Iurie Roșca, românul și unionistul, din perioada când îmi făceam studiile la universitate. Pe atunci, Iurie aduna studenții în PMAN sub flamura tricolorului românesc, scanda lozinci unioniste și susținea sus și tare că va merge până la capăt în lupta lui anticomunistă. Uite că într-o bună dimineață, unionistul Iurie s-a trezit transformat în bolșevicul Iura. Bolșevicul Iura nu mai are nimic în comun cu unionistul Iurie. Simt că și preferințele literare ale bolșevicului Iura s-au schimbat. Dacă înainte îi citea de Eliade, Bălcescu, Densușeanu, Iorga sau Eminescu, astăzi Iura îi citește pe Lenin, Marx și, de ce nu, Dughin. Mai mult, Iura a devenit un fel de portavoce a radicalului Dughin. Și discursul lui Iura s-a schimbat. Dacă înainte Iurie Roșca era în stare să ducă o polemică argumentată și coerentă, astăzi nu face nimic mai mult decât să latre și să împartă injurii în stânga și în dreapta, uitând de coerență, logică și bun simț. Iura a ajuns să-și insulte interlocutorii în direct la tv, numindu-i „cretini”. Sunt sigur că dacă prezentatorii îl întrebau pe Iura în ce limbă vorbește, acesta ar fi răspuns „moldovenească”. Ultimele rămășițe de demnitate au dispărut din acest individ. Metamorfoza a avut loc.

Discursul de ieri al lui Iura mi-a adus aminte de discursul unui alt gândac politic – Mitea Rogozin. Nu va fi de mirare să-i vedem pe cei doi dansând în PMAN de 9 Mai, pe melodiile patriotice intonate de Kobzon sau Leșcenko. Și ca să revenim la personajul lui Kafka, spre sfârșitul nuvelei acesta rămâne singur, ignorat de toate rudele. Probabil și Iura va rămâne singur la un moment dat. Nu știu cine va mai suporta compania acestui gândac politic, mai ales că și discursul lui începe să miroase urât, și ar fi bine să ne ținem la distanță. Altfel, ne infectăm și noi și ne transformăm în gândaci. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *