Actualitate

METEO Cum se anunţă vremea în următoarele două săptămâni. Unde se răcoreşte

Vremea va deveni normală pentru perioada din calendar şi doar în partea de sud şi sud-est, dar şi în anumite zone din Moldova se va înregistra caniculă. Ploile îşi vor face apariţia după data de 14 august, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 8 – 21 august.

În Banat, intervalul va debuta cu o vreme în răcorire, astfel că temperatura aerului va ajunge la valori apropiate de normele climatologice ale perioadei, în medie cu maxime de 25 – 29 de grade Celsius (mai coborâte în zonele deluroase şi depresionare) şi minime de 13 – 17 grade. În cea de-a doua săptămână, valorile termice vor creşte treptat, vremea devenind călduroasă – ziua vor fi 30 – 32 grade Celsius, iar noaptea 15 – 19 grade Celsius, mediat regional, fiind posibile şi după-amieze în care se va atinge starea de caniculă. În primele zile, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), iar pe alocuri se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea pentru ploi locale şi temporare va fi ridicată şi în perioada 14 – 19 august.

RĂCIRE UŞOARĂ ÎN CRIŞANA

În Crişana, la începutul intervalului, vremea se va răci uşor, iar temperatura va ajunge la valori apropiate de normele climatologice ale perioadei, în medie cu maxime de până la 29 grade Celsius (în unele zile mai coborâte în zonele de deal) şi minime de 13 – 15 grade Celsius. 

În cea de-a doua săptămână, valorile termice vor creşte treptat, astfel că vor predomina zilele călduroase, cu 30 – 32 grade Celsius în orele după-amiezelor, şi 15 – 19 grade Celsius pe timpul nopţilor, mediat regional. În primele zile, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), iar pe alocuri se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea pentru ploi locale şi temporare va fi relativ ridicată şi în perioada 15 – 18 august.

MINIME DE 12 GRADE CELSIUS

În Transilvania, în primele zile, valorile termice vor fi în scădere, astfel că la mijlocul acestei săptămâni vremea va deveni relativ răcoroasă, cu medii ale maximelor de 21 – 24 grade Celsius, respectiv minime de 8 – 13 grade Celsius. În celelalte zile ale perioadei de referinţă, se vor înregistra temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei, ziua între 25 şi 29 grade Celsius, iar noaptea între 12 şi 16 grade Celsius, mediat regional, valori mai ridicate (local peste 30 grade Celsius în vestul regiunii) fiind posibile între 16 şi 18 august. La începutul primei săptămâni, pe arii extinse vor fi manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), în timp ce pe alocuri se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea ca temporar să se semnaleze ploi locale va fi relativ ridicată şi după data de 15 august.

PLOI ÎN MARAMUREŞ

În Maramureş, la începutul intervalului, valorile termice vor fi în scădere, astfel că se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă din an, iar la mijlocul primei săptămâni vremea va deveni relativ răcoroasă. Mediile maximelor se vor încadra între 24 şi 28 grade Celsius iar cele ale minimelor de vor oscila între 12 şi 15 grade. Celsius Ulterior, vremea se va încălzi treptat, iar la câmpie va fi călduroasă, cu valori diurne de 28 – 31 de grade Celsius şi nocturne de 14 – 16 grade Celsius. În primele zile, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), iar pe alocuri se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea pentru ploi locale va fi relativ ridicată şi în perioada 15 – 18 august.

SE RĂCOREŞTE ÎN MOLDOVA

În Moldova, intervalul va debuta cu valori termice în scădere în nordul şi centrul regiunii, cu medii ale maximelor de până la 25 grade Celsius, în timp ce în partea de sud va persista vremea călduroasă şi disconfortul ridicat (valori de 31 – 34 grade Celsius, pe 8 şi 9 august). Ulterior, regimul termic va fi în general apropiat de cel normal la mijlocul lunii august, astfel că, mediat regional, ziua vor fi 26 – 29 grade Celsius, iar noaptea 13 – 17 grade Celsius. Pentru cea de-a doua săptămână de prognoză este estimată o încălzire a vremii, urmând să predomine zilele călduroase, cu temperaturi de peste 30 grade Celsius, în special în partea de sud a zonei. În primele zile ale perioadei de referinţă, local, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), dar numai pe spaţii mici se pot cumula cantităţi de apă moderate sau mai însemnate. Probabilitatea pentru ploi locale va fi relativ ridicată în perioada 14 – 15 august.

CALD PE LITORAL

În Dobrogea, majoritatea zilelor din perioada de referinţă (în special între 8 şi 10 august şi după data 17 august) vor fi caracterizate de o vreme călduroasă, caniculară în vestul regiunii, cu medii ale maximelor de 30 – 35 grade Celsius, valori mai ponderate (de 27 – 29 grade Celsius) urmând a se înregistra pe Litoral în intervalul 13 – 15 august. Probabilitatea de ploaie va fi în general redusă, averse locale fiind estimate pentru perioada 13 – 15 august, cu precădere în partea continentală.

CANICULĂ LA CÂMPIE

În Muntenia, în majoritatea zilelor, dar mai ales în zilele de 8 şi 9 august, respectiv după data 17 august, va fi o vreme călduroasă, caniculară la câmpie, cu disconfort termic ridicat. Media maximelor se va încadra între 30 şi 35 grade Celsius, iar minimele vor oscila între 17 şi 21 grade Celsius. În intervalul 10 – 14 august, regimul termic va fi mai ponderat, cu temperaturi în general apropiate de cele climatologic specifice (ziua, de 28 – 32 grade Celsius, iar noaptea de 15 – 18 grade Celsius, mediat regional). La începutul intervalului, local în nordul şi în vestul regiunii şi doar pe spaţii mici în rest se vor semnala fenomene de instabilitate atmosferică (averse şi descărcări electrice). Pe alocuri vor fi posibile ploi şi în jurul datei de 14 august.

ÎN OLTENIA, 34 GRADE CELSIUS

În Oltenia, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, în special în 8 şi 9 august şi după data 17 august, va fi o vreme călduroasă, caniculară la câmpie, cu medii ale maximelor de 30 – 34 grade Celsius şi ale minimelor de 18 – 22 grade Celsius. Din 10 august, se va resimţi o răcorire semnificativă a vremii, iar în ansamblu, până în data de 14 august, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor climatologic specifice, respectiv între 26 şi 31 grade Celsius, pe timpul zilelor, şi în ecartul 14 – 17 grade Celsius, noaptea, mediat regional. În primele zile, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), iar pe spaţii mici se pot cumula cantităţi de apă însemnate. Ulterior, averse pe areale restrânse vor fi posibile în cursul după-amiezelor, în special în zilele de 14 şi 15 august.

NOPŢI CU MINIME DE 6 GRADE CELSIUS, LA MUNTE

La munte, va predomina o vreme caldă, cu valori peste cele normale, respectiv medii ale maximelor de 18 – 25 de grade şi ale minimelor de 8 – 16 grade. Excepţie va face perioada 10 – 13 august când vremea va fi mai răcoroasă, chiar rece faţă de normalul perioadei, la altitudini mai mari (ziua cu valori de 12 – 20 de grade şi noaptea de 6 – 14 grade, în medie). La începutul perioadei de referinţă, pe arii extinse vor fi averse şi se vor cumula local cantităţi de apă mai însemnate. În rest, va ploua pe alocuri, cu precădere în cursul după-amiezelor. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *