Actualitate

METEO/ Meteorologii anunță vreme anomal de caldă și cu deficit de precipitații

Temperatura medie decadică a aerului a constituit +2,5..+5,7ºС, fiind cu 5,1-6,8ºС mai ridicată față de normă și se semnalează în medie o dată în 10 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +18ºС (SM Dubăsari, Tiraspol), ceea ce în această decadă se semnalează pe teritoriu în medie o dată în 30 ani. Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -10ºС (SM Bălțata).

Suma precipitaţiilor căzute pe parcursul decadei pe 75% din teritoriu nu a depășit 1-5 mm (7-30% din norma decadică), iar în restul teritoriului ele au lipsit.


Cantitatea precipitaţiilor după regiuni a constituit:

– în nordul ţării – în fond 1-2 mm (7-20% din norma decadică), izolat nu s-au semnalat;

– în centrul ţării – în fond 1-3 mm (7-20% din norma decadică), izolat nu s-au semnalat;

– în sudul ţării – în fond 1-5 mm (7-30% din norma decadică), izolat nu s-au semnalat.

Pe parcursul decadei izolat s-au semnalat cețuri, intensificări ale vântului de până la 19 m/s (SM Cornești). Comparativ cu decada a doua a lunii februarie 2021, această decadă a fost cu 9-10ºC mai caldă și în fond cu o sumă de precipitaţii similară. De asemenea, meteorologii menționează că, culturile de toamnă în prima jumătate a decadei s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

În următoarele zile ale perioadei regimul termic ridicat a contribuit la reluarea vegetației culturilor de toamnă, fiind în fond cu o lună mai devreme față de termenii obișnuiți.

Temperatura minimă a solului la adâncimea nodului de înfrăţirea culturilor de toamnă (3 cm) în decursul decadei a scăzut până la 0..-3ºC, fiind mult mai ridicată faţă de valorile critice (-15ºC).

Sursa: replicamedia.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *