Social

Meteorologii semnalează vreme anormal de caldă la început de ianuarie

În prima decadă a lunii ianuarie pe teritoriul Republicii Moldova s-a semnalat vreme anomal de caldă și cu deficitul de precipitații. Potrivit specialiștilor, condițiile meteo din această perioadă au fost satisfăcătoare pentru iernatul culturilor de toamnă și plantațiilor multianuale, transmite Radiomoldova.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat precizează că temperatura medie decadică a aerului a constituit +2,4..+5,9 grade Celsius, fiind cu 5,4-8 grade Celsius mai ridicată față de normă, ceea ce pe 50% din teritoriu se semnalează pentru prima dată din toată perioada de observații, în restul teritoriului – în medie o dată în 20-30 de ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +16,5 grade Celsius – pe 1 ianuarie la stația meteo Bravicea. Asemenea maxime în luna ianuarie se semnalează în medie o dată în 20-30 de ani. Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -5 grade Celsius –stațiile meteo Soroca, Camenca, Râbnița etc.

Suma precipitațiilor căzute pe parcursul decadei a constituit pe teritoriu 1-8 mm (10-55% din normă), la SM Chișinău – 10 mm (85% din normă).

Stratul de zăpadă s-a observat pe teritoriul țării doar izolat în unele zile ale decadei. Grosimea maximă a acestuia pe platformele meteorologice nu a depășit un cm.

Pe parcursul decadei s-au semnalat ceață, intensificări ale vântului de până la 18 m/s.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *