ActualitateExterne

Mexicul anunţă ‘ruperea imediată’ a relaţiilor diplomatice cu Ecuadorul

Mexicul a anunţat vineri “ruperea imediată” a relaţiilor sale diplomatice cu Ecuadorul, după ce poliţişti ecuadorieni au pătruns în Ambasada Mexicului din Quito pentru a-l aresta pe fostul vicepreşedinte ecuadorian Jorge Glas, condamnat în două rânduri pentru corupţie, informează sâmbătă AFP, potrivit Agerpres.

Glas se refugiase în ambasada mexicană din Quito în decembrie 2023, iar guvernul mexican i-a acordat azil vineri.

“Ţinând cont de încălcarea flagrantă a Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice şi leziunile suferite de personalul diplomatic mexican din Ecuador, Mexicul anunţă ruperea imediată a relaţiilor diplomatice cu Ecuadorul”, a scris ministrul afacerilor externe al Mexicului, Alicia Barcena, pe X.

“Mexicul se va adresa Curţii Internaţionale de Justiţie pentru a denunţa responsabilitatea Ecuadorului pentru încălcarea dreptului internaţional”, a declarat şefa diplomaţiei mexicane, citată sâmbătă de cotidianul mexican El Universal.

La rândul său, preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a declarat că pătrunderea în perimetrul ambasadei a poliţiştilor ecuadorieni reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a suveranităţii Mexicului, motiv pentru care a ordonat MAE să declare suspendarea relaţiilor diplomatice cu guvernul ecuadorian.

În acest sens, personalul diplomatic al Mexicului în Ecuador va părăsi această ţară imediat, iar Mexicul se aşteaptă ca Ecuadorul să ofere garanţiile necesare pentru plecarea personalului mexican, potrivit El Universal.

 

Comunicatul ecuadorian

Guvernul ecuadorian a confirmat vineri noapte reţinerea lui Jorge Glas într-o operaţiune a poliţiei în Ambasada Mexicului din Quito, transmite EFE.

“Blocul de Securitate l-a reţinut pe Jorge Glas”, a anunţat guvernul mexican într-un mesaj postat pe reţelele sociale.

Blocul de Securitate este o entitate care a fost creată de guvernul ecuadorian, din care fac parte comandanţi de poliţie, militari şi reprezentanţi ai executivului, şi al cărui obiectiv este de a coordona operaţiunile împotriva crimei organizate.

La scurt timp după anunţul arestării, Preşedinţia Republicii Ecuador a indicat într-un comunicat de presă că Glas a fost “pus la dispoziţia autorităţilor competente” şi a justificat operaţiunea poliţiei de a pătrunde în Ambasada Mexicului din Quito.

“Fiecare ambasadă are un singur scop, acela de a servi ca spaţiu diplomatic cu menirea de a consolida relaţiile dintre ţări”, a menţionat preşedinţia ecuadoriană, adăugând că “niciun delincvent nu poate fi considerat o persoană persecutată politic” şi că Glas “a fost condamnat, primind o sentinţă executorie (fermă) şi pe numele lui există un mandat de arestare emis de autorităţile competente”.

Mai mult, guvernul ecuadorian a dat asigurări că, “întrucât s-a abuzat de imunităţile şi privilegiile acordate misiunii diplomatice”, şi dat fiind că Mexicul i-a acordat azil lui Glas, “contrar cadrului legal prevăzut de convenţii, s-a procedat la capturarea acestuia”.

“Ecuadorul este o ţară suverană şi nu vom permite niciunui delincvent să rămână nepedepsit”, a adăugat preşedinţia ecuadoriană, care şi-a reiterat “respectul pentru poporul mexican care împărtăşeşte sentimentele noastre pentru lupta împotriva corupţiei care afectează ţările neutre”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *