Bună Dimineața

Mi-e scârbă de jurnaliștii care se lasă folosiți ca niște prezervative

Cunosc câțiva oficiali care încercau să fie prieteni cu jurnaliștii. Răspundeau la toate apelurile telefonice. Atunci când era nevoie de o informație urgentă făceau rost de ea. Dacă era necesară o intervenție la telefon, la fel nu erau probleme. O bună perioadă au reușit să-și păstreze o imagine impecabilă. Datorită presei au devenit vizibili și oamenii au început să afle și despre lucrurile pe care le făceau. Unii dintre ei au reușit să se retragă din lumina reflectoarelor fără mult tam tam, alții însă au devenit victime chiar ale jurnaliștilor pe care au încercat să-i îmblânzească.

Atunci când un grup de instituții media primește ordin de la stăpân că un anumit demnitar trebuie distrus, călcat în picioare și denigrat, chiar nu mai contează ce relație a avut cu jurnaliștii în trecut și din păcate nu contează dacă i-a fost sau nu demonstrată vinovăția. Reporterii, în special cei de la instituții controlate politic, își pierd capacitatea de analiză. Fără milă și mai ales fără probe, poreclita putere a patra toarnă zoi în capul omului fără a mai ține cont de principiul „nu dăuna”.

În cei aproape cinci ani de când sunt în domeniul respectiv, am înțeles că presa este capabilă, în doar câteva ore să te transforme dintr-un erou național, într-un monstru al societății, într-un criminal… într-un nimeni. Unii ar spune că aceasta este misiunea mass-mediei! Da, atunci când sunt și probe, justiție corectă și etică jurnalistică – poftim. Problema e că de fapt nu mai contează dacă ulterior persoana își demonstrează nevinovăția în instanță – numele său și reputația sunt pătate. Vorba aia: ceea ce e scris cu penița, nu tai cu bărdița! Nici măcar nu asta ar fi cea mai mare problemă. Mai grav e că multora antireclama nejustificată din partea presei le distruge cariera, familia și viața. Corupții trebuie să fie pedepsiți în cel mai dur mod posibil, dar până când vinovăția lor nu a fost demonstrată, ei sunt nevinovați. Mai bine e să stea la libertate 10 criminali, decât să ajungă după gratii un om nevinovat!

Îmi este scârbă de starea actuală a presei și de jurnaliștii care se lasă folosiți ca niște prezervative pentru câteva mii de lei, dar de fapt nu contează pentru ce sume de bani. Cât timp cântați în strune și jucați după cum vă dictează stăpânul, o să aveți de-o bucată de pâine și de o seară pe săptămână la Cocos, dar când tot acest act de curvie o să se termine, n-o să mai trebuiți nimănui. Pupcuriștii știu să facă doar un singur lucru și acel lucru nu are nicio tangență cu jurnalismul.

Înainte de a fi reporter, prezentator, editor, redactor sau magnat media, fii om!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *