Internațional

Miercuri, Erdogan și Putin se întâlnesc la Astana. Președintele Turciei dorește să rămână mediator între Rusia și Ucraina

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan va avea o întrevedere cu omologul său Vladimir Putin miercuri, la Astana, în marja unui summit regional în capitala Kazahstanului, a anunţat marţi pentru AFP un responsabil turc.

Turcia, care menţine o poziţie neutră de la începutul invaziei ruse în Ucraina, s-a oferit mai demult să medieze pentru a putea fi demarate negocieri între Kiev şi Moscova, cu care ea menţine bune relaţii.

Erdogan, care încă nu a comentat asupra loviturilor ruse ce au avut loc luni pe întreg teritoriul ucrainean şi s-au soldat cu cel puţin 19 morţi şi peste o sută de răniţi, a dat asigurări că abordarea „echilibrată” a Ankarei în acest conflict este apreciată de Occident.

Șeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a avut o convorbire telefonică luni, după cele mai recente atacuri ruse, a informat o sursă diplomatică turcă fără alte precizări.

Vă amintim că preşedinţii turc şi rus au avut o întrevedere luna trecută, în marja unui summit regional în Uzbekistan. Erdogan speră că îi va putea aduce pe Vladimir Putin şi pe omologul său Volodimir Zelenski la masa negocierilor pentru pace, ceea ce beligeranţii nu par să dorească, dar care sunt considerate esenţiale şi realiste de oficiali turci.

Chiar dacă este membră a NATO, Turcia nu s-a raliat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei. Erdogan, care se confruntă cu o situaţie economică dificilă în ţara sa înainte de alegeri prevăzute să aibă loc anul viitor în iunie, vrea să dezvolte schimburi comerciale cu Moscova.

Cu toate acestea, la presiunile SUA, Ankara a anunţat luna trecută că ultimele trei bănci turce ce mai acceptau cardurile bancare ruse au decis să suspende aceste operaţiuni. Această decizie a fost luată după săptămâni de avertismente tot mai presante din partea Washingtonului, care îi cerea Turciei să-şi limiteze relaţiile economice cu Rusia, riscând în caz contrar să fie ea însăşi vizată de sancţiuni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *