Economie

Migranții moldoveni au făcut investiții de peste 76 milioane lei

Astfel, în perioada anilor 2010-2012, au fost acordate peste 4500 de consultaţii, s-au desfășurat 18 cursuri de instruire de management, marketing și contabilitate, la care au participat 336 lucrători migranţi și rudele de gradul I al acestora și au fost efectuate 100 de vizite de monitorizare. În acești doi ani au fost încheiate 124 contracte de finanţare nerambursabilă cu antreprenori de pe întreg teritoriul republicii, care planifică efectuarea investiţiilor în valoare totală de peste 76,2 mln. lei în: industrie, agricultură, construcţii, servicii. Suma granturilor oferite migranților care au decis să-și deschidă ori să-și consolideze propria afacere a constituit 22,57 mln. lei. Astfel, un leu investit de stat atrage investiţii private de peste 3 lei.

Deși în cadrul programului au beneficiat de susținere financiară moldoveni ce au muncit în 29 de state ale lumii, jumătate dintre ei au lucrat în Italia. Totodată, 40 la sută din persoanele participante sunt foşti lucrători migranţi care s-au întors în ţară şi au intenţia de a-și lansa/dezvolta o afacere, un sfert din ei au copiii aflați peste hotare, iar unul din cinci participanți la proiect are părinţii plecați din țară. Vârsta beneficiarilor Programului „PARE 1+1” este cuprinsă între 20 şi 81 ani, dintre care mai bine de un sfert au peste 50 ani.

Ministerul Economiei a propus Guvernului prelungirea perioadei de implementare a Programului „PARE 1+1” până în anul 2015. La acest capitol în Legea Bugetului pentru anul 2013 este prevăzută acordarea mijloacelor financiare-record în sumă de 32 mil. lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *