Social

Migranții moldoveni nu pot trăi fără produse din R. Moldova

Circul a rămas mai curând un punct de reper într-un oraș mare și o portiță improvizată spre Europa. De câțiva ani, aici funcționează o parcare unde staționează microbuzele ce pleacă în Italia, Franța sau Germania. În fiecare zi, oamenii vin aici să primească sau să trimită colete persoanelor dragi care au plecat la muncă peste hotare.

Miercuri dimineață, lângă clădirea dărăpănată a Circului din Chișinău zeci de microbuze de marca Mercedes staționează cu portierele larg deschise. Parbrizul unor vehicule este acoperit de bannere generoase pe care scrie cu litere mari Franța, Belgia, Germania sau Italia. Șoferii sorb cafea din pahare de plastic, discută și așteaptă să vină cei care vor să plece peste hotare. Dar astfel de călători sunt puțini. Majoritatea vin să-și ridice cutiile și gențile umplute cu bunătăți și cadouri trimise de rudele de peste hotare. Alții vin să trimită o geantă cu produse moldovenești care nu se găsesc în supermarketurile europene nici dacă-s căutate cu multă insistență. Șoferul înregistrează într-un caiet mare numele și datele de contact ale celor care trimit colete. În câteva zile, acestea vor ajunge la Strasbourg, Padova sau Torino.

„Dacă s-ar introduce taxe vamale, ar fi urât”

Intenția Serviciului Vamal de a stabili noi reguli pentru transportul coletelor peste hotare nu i-a mulțumit pe toți șoferii. Deși proiectul a fost suspendat de guvern, transportatorii au reușit deja să se împartă în două tabere – pro și contra. Proiectul prevedea ca cetățenii care vor expedia colete neînsoțite să completeze un formular unde vor indica tot ce expediază. Fiecare colet urma să fie însoțit de copia buletinului sau a pașaportului expeditorului. Pe lângă asta, în cazul în care se va constata că produsele afișate în declarație valorează mai mult de 200 de euro, expeditorii trebuiau să plătească taxe vamale. Totodată, noua lege ar fi permis vameșilor să deschidă orice colet, pentru a verifica dacă nu conține mărfuri nedeclarate. „Dacă s-ar introduce taxe vamale, ar fi tare urât. Vom trece mai greu vama, pentru că vom sta mai multe ore la verificări. Noi înțelegem că e vorba de politică și interese. În acest caz, vom transporta mai puține colete și vom lucra greu de tot”, a spus unul din șoferi.
Pe de altă parte, unii transportatori consideră că declararea bunurilor le-ar ușura munca. „Am înțeles că ei au vrut să facă un fel de statistică. Dacă introduceau regula asta, ne era mai ușor. Eram eliberați de responsabilitate. Eu oricum îl întreb pe om și mă uit în colet înainte de a-l pune în portbagaj, dar nu pot să deschid fiecare cutie”, a explicat Vitalie, administratorul mai multor rute.

Am fost obligați să aruncăm brânza

Înainte de a ajunge la destinație, microbuzele moldovenești sunt oprite de câteva ori pe drumurile europene și de Poliția de frontieră, și de cea rutieră. „Au fost cazuri când poliția verifica gențile și ne obliga să scoatem brânza și carnea. Nu avem dreptul să transportăm așa ceva. De țigări sau alcool nici nu mai vorbesc”, a spus un șofer care face curse în Franța. Nu au lipsit nici amenzile. „În general, amenzile sunt foarte mari în Europa. Trebuie să scoți din buzunar minimum 90 de euro. Ungurii sunt cei mai severi. Transportam odată niște geamuri și m-au obligat să plătesc trei mii de euro. E ceva de groază. Unde s-au mai văzut așa amenzi? Și nu-ți dau drumul până nu plătești!”, se revoltă unul din șoferi. Nici în România, penalitățile nu sunt mai mici. Transportatorii spun că în țara vecină amenzile constituie minimum 500 RON, dacă se achită în primele 48 de ore. Apoi, suma poate să crească de câteva ori. „Pe lângă asta, psihologic ne este greu. Nu ne odihnim suficient, suntem tot timpul la volan. Un risc mare îl prezintă căruțele, oamenii beți și bicicliștii care nu respectă regulile de circulație. Odată de Crăciun, am oprit microbuzul drept în fața unui om beat”, își amintește Marcel, un tânăr șofer.

Pește sărat și murături

În fiecare săptămână, transportatorii din R. Moldova livrează zeci de colete pentru moldovenii din străinătate. „Oamenii trimit vin, pește sărat, semințe de floarea-soarelui, murături. De obicei, transportăm ceea ce nu se găsește în Italia. În schimb, la întoarcere aducem colete cu produse alimentare italiene, pampersuri, haine, diverse obiecte ce pot fi procurate acolo la un preț mai mic”, a spus un șofer de pe ruta Chișinău-Torino. „Acum practic nu e nicio diferență între ce ducem peste hotare și ce aducem în țară. Ducem mâncare în ambele direcții. Oamenii pot să trimită o fotografie, o scrisoare, o procură, buletine, permise, tot de ce au nevoie rudele lor. Trimit și mobilă, și calculatoare. Cineva odată a trimis din Franța o mașină de spălat, iar când s-a defectat, în loc s-o repare, rudele i-au trimis-o înapoi”, a menționat un șofer.

Italienii nu au dulceață ca în Moldova

La parcarea de la Circ, tineri și oameni mai în vârstă aduc genți cu mâncare sau se adună în spatele unui microbuz pentru a-și primi pachetele recent aduse din Portugalia sau Franța. „Iată acum am dat să-i ducă mamei dulceață în Italia. La ei vișinele nu-s ca la noi, în Moldova, și dulceața nicidecum nu iese așa cum ne place nouă. Câteodată mai trimitem scrumbie sărată. Acolo este pește de tot felul, dar de cel sărat și afumat nu e”, a spus Dorina, o tânără din Chișinău. „Am un cumnat în Franța, aștept microbuzul să vină. Îi trimit o dată pe lună o geantă cu mâncare, ce găsesc la mine în beci. Eu în schimb primesc de la el haine la mâna a doua”, a zis Ion, un bărbat din Strășeni.

Bomboanele moldovenești – căutate în Grecia

În Chișinău există mai multe locuri de unde pleacă autocare în state europene cu numeroși emigranți moldoveni. Agențiile de transport care asigură curse regulate în Grecia oferă și ele servicii de livrare a coletelor. Autocarele spre Grecia pleacă de pe strada Ismail sau de lângă Cinematograful „Gaudeamus”. „Am o soră la Atena. I-am trimis bomboane de ale noastre și niște cărți în engleză. În general, nu prea avem nevoie de cadouri. Dar de sărbători, ea vrea să ne facă o surpriză și îi trimite nepoatei niște jucării și produse alimentare grecești”, a spus Maria, o doamnă din Sângera. Autocarul spre Atena pleacă în fiecare zi de miercuri.


Taxele aplicate pentru transportul coletelor sunt stabilite în funcție de țara și orașul de destinație:
Grecia (Atena) – 1 euro/kg pentru geantă mare, 3 euro/kg pentru colet mic
Italia (Roma) – de la 50 eurocenți/kg
Franța (Paris) – 1 euro/kg
Portugalia – 2 euro/kg

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *