Timpul Local

Migranții vor putea contribui financiar la dezvoltarea locală

Majoritatea proiectelor sunt de infrastructură locală și au menirea să îmbunătăţească viaţa oamenilor din localități. Astfel, în 23 sate și orașe din Republica Moldova vor exista servicii mai bune de aprovizionare cu apă potabilă, de evacuare a deșeurilor, de întreținere a drumurilor locale, de recreere şi sport, de iluminat public, de dezvoltare economică locală, precum și alte servicii comunale complexe.

Migranţii originari din aceste localități vor putea contribui financiar la dezvoltarea locală într-un mod sigur şi transparent prin intermediul primei platforme online de colectare de fonduri destinate proiectelor comunitare – www.Guvern24.md. Cu suportul proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală (MiDL), pe platformă a fost dezvoltat un modul dedicat comunităţilor și va putea fi folosit de cele 898 primării din țară.

Potrivit Olesei Cazacu, cetăţenii din Republica Moldova, aflaţi în ţară sau peste hotare, vor putea contribui la dezvoltarea localităţilor de origine indiferent de distanţa care îi desparte. ,,Aceasta este una dintre cele mai viabile soluţii generate în cadrul proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală pentru a micșora distanțele între oameni și a transforma percepția față de migraţie, din problemă în oportunitate pentru localităţile din ţară”, a declarat manageră a proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală.

Pentru o mai mare transparență și promovare, fiecare localitate a descris proiectul în imagini şi text, şi le-a plasat pe platforma www.Guvern24.md. Astfel, cei 40 mii băştinaşi plecaţi din comunităţile partenere MiDL, vor avea ocazia să afle mai multe despre proiect, precum și să contribuie financiar la realizarea acestuia. Mai mult ca atât, băştinaşii vor putea urmări, la orice etapă, care este progresul colectării de fonduri și a implementării proiectului la care au contribuit. Toate cele 23 proiecte au fost selectate de primării în urma consultării cetățenilor prin sondaje online, la care a participat populația locală, precum şi băştinaşii din diasporă.

Totodată, Pavel Codreanu a declarat, că este important să venim mai aproape de băştinaşii noştri cu informaţii despre localitate şi proiectele în derulare, indiferent în ce colţ al lumii se află aceştia. ,,Pentru a-i ţine la curent cu noutăţile de acasă, noi cei de la primărie, în colaborare cu Asociaţia de Băştinaşi Ruseştii, ne propunem să organizăm, cu regularitate, campanii de informare, folosind reţelele de socializare, canalul Youtube şi site-urile locale”, susţine primarul de Ruşeştii Noi (Ialoveni).

Cele 23 proiecte vor aduce schimbări pozitive în viaţa a circa 100 000 cetăţeni din 5 oraşe şi 18 sate ale ţării. Suma totală a proiectelor care urmează a fi implementate este de peste 700 000 USD.

Proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală” (MiDL) este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova.

TIMPUL.MD (V.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *