Politică

Mihai Ghimpu: Maine-poimâne vom semna acordul de constituire a alianţei

„Aş fi dorit ca acest lucru să se întâmple mai repede. Alianţa este ca şi o casă: întâi construieşti pereţii, dar apoi vine greul la tencuiala pereţilor. Ba lipseşte o piuliţă, ba nu ajunge un cui. Azi am discutat în privinţa divergenţelor ce ţin de acord. Până la urmă le-am depăşit, am ajuns la un consens. Să nu credeţi că este atât de simplu, suntem trei şi reprezentăm platforme diferite. Au fost momente că am întrerupt negocierile pentru a reveni din nou. Principalul că vom reuşi să învestim un Guvern până la finele lunii curente”, a spus liderul liberal.

Ghimpu a precizat că, deocamdată, nu s-a discutat candidatura premierului, însă s-a convenit asupra mecanismului de guvernare în comun. „Iniţial, am început de la zero. Am stabilit că partidul cu cel mai mare număr de mandate va alege una din funcţiile cheie în stat, după care fiecare partid pe rând, prin rotaţie. În rest va fi partajare egală, deoarece toţi ne asumăm responsabilitate egală în faţa cetăţenilor. Aceasta este practica europeană, este verificată şi funcţionează bine. Drept de veto nu există. Mergem prin înţelegere. Ştim că avem nevoie de un guvern profesionist, puternic. Partidul votat de cetăţeni trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru actul guvernării. Cred că în timpul apropiat vom discuta şi candidatura premierului”, a declarat Ghimpu.

În acelaşi context, Ghimpu s-a pronunţat împotrivă ca liderii de partid dă deţină primele funcţii în stat. „Această variantă poate fi discutată, dar nu cred că merge. Cel mai important este crearea alianţei şi ieşirea din criza în care ne-am pomenit. În toamnă vor fi reduse cheltuielile. Fără FMI ne va fi rău de tot. Cel mai important este să formăm alianţa ca să înceapă Guvernul să negocieze cu FMI, că FMI este pâinica noastră. Doar această alianţă poate readuce la viaţă Republica Moldova”, a spus Mihai Ghimpu.

Sursa: IPN 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *