Actualitate

Mihail Popșoi (PAS): În R. Moldova locuiesc cei de etnia română și moldovenească / Teorii staliniste în PAS

14 mai 2021, pagina oficială a PAS a tradus discursul în limba rusă a vice-președintelui PAS, M. Popșoi:

De ce preluat PAS retorică moldovenismului primitiv?

Nu trece nicio zi ca cei din PAS să ne surprindă cu teoriile sale copiate parcă din cărțile de istorie staliniste sau din manualul din campanie a dodoniștilor. 

În urmă cu 3 săptămâni, la Bruxelles, președintele de facto al PAS, a pornit un atac moldovenist și ne spunea că există un popor „moldovenesc”, evident diferit de cel românesc: „Însă moldovenii, ca popor, pot și au făcut lucruri imposibile. Chiar dacă suntem o democrație tânără și fragilă, am fost mereu o națiune diversă, deschisă, inventivă și corectă. În pofida regreselor anterioare, ne putem schimba destinul și putem face din țara noastră o țară prosperă”.

PAS renunță să se autodefinească ca Partid pro-european?

Câteva zile în urmă, ex-consilierul Maiei Sandu, A. Spânu (locul 5 pe lista PAS) punea batista pe țambalul integrării europene a R. Moldova: „Noi nu considerăm că în aceste alegeri avem o luptă între dreapta şi stânga sau între pro-europeni şi pro-Est. Noi nu considerăm că în aceste alegeri avem o luptă între dreapta şi stânga sau între pro-europeni şi pro-Est, noi avem foarte clar o luptă între hoţi şi oameni de treabă şi asta trebuie să înţeleagă cetăţenii, când merg la aceste alegeri, ei nu aleg între pro-europeni şi alt tip de pro”.

Popșoi trebuia să candideze din partea celor cu secera și ciocanul

4 iunie 2018, PSRM a organizat un protest în fața Curții Constituționale pentru susținerea limbii ruse: „Nu discriminării. Moldova este un stat multietnic”.

20 decembrie 2017, Igor Dodon: „Moldova a fost și este un stat multietnic

5 martie 2007, Vladimir Voronin: „Suntem un stat multinațional și nu vom permite revanșismul românesc”.

Pe această cale îi recomandăm tovarășului Mihail Popșoi să citească Declarația de Independență a R. Moldova, parte integrantă a corpului constituțional.

Ne exprimă îngrijorarea în legătură cu preluarea de către unii membri ai Partidului Acțiunea și Solidaritate a tezelor moldovenismului primitiv.

Moldovenii nu sunt un popor aparte de cel român!  

Ambasadorul României, Daniel Ioniță despre moldovenismul primitiv: „Un alt exemplu de moldovenism primitiv, ar fi că sunt unii care consideră că etnogeneza poporului moldovenesc este diferită de etnogeneza poporului român, că moldovenii sunt un popor aparte de poporul român, neînțelegând că, de fapt, poporul român a fost constituit la scara istoriei, inclusiv prin încorporarea moldovenilor”.

Experții din Chișinău nu exclud o viitoare alianță post-electorală PAS cu Partidul lui Usatîi, această ideea fiind susținută și de refuzul partidului de a mai semna un angajament pre-electoral prin care nu va face alianță cu nici unul din partidele lui Dodon, Voronin, Șor sau Usatîi.

Departamentul Politic TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *