Externe

Mihail Saakaşvili intenţionează să se întoarcă în Georgia

"În câteva zile, va începe un nou viitor pentru Georgia" – a scris Saakaşvili pe Facebook, în contextul în care, pe 8 octombrie 2016, în Georgia urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Mihail Saakaşvili a devenit preşedinte al Georgiei în anul 2003, în urma "Revoluţiei Trandafirilor", care a dus la plecarea de la putere a lui Eduard Şevarnadze.

În cei zece ani cât s-a aflat la conducerea Georgiei, Saakaşvili a fost criticat pentru stilul său autoritar de a conduce ţara, însă s-a remarcat şi prin reuşite în lupta împotriva corupţiei. După ce formaţiunea politică a lui Saakaşvili, Mişcarea Naţională Unită, a pierdut alegerile legislative din anul 2012, în faţa coaliţiei "’Visul Georgian", mai mulţi foşti oficiali din administraţia ex-preşedintelui au fost arestaţi şi urmăriţi penal pentru abuz de putere sau corupţie.

După încheierea mandatului, Saakaşvili a părăsit țara, în 2014, imedia după învestirea noului pre?edinte, Ghorghi Margvelaşvili. În septembrie 2014, împotriva lui Saakaşvili au fost deschise mai multe dosare penale, acesta fiind acuzat de justiţia georgiană de abuz de putere şi folosirea excesivă a forţei în reprimarea unor manifestaţii din 2007. Saakaşvili, însă, susţine însă că acţiunile judiciare împotriva sa sunt motivate politic. Între timp, fostul lider de la Tbilisi a primit cetăţenia ucraineană şi ulterior a fost numit de preşedintele Petro Poroşenko în funcţia de şef al Administraţiei Regionale de Stat Odesa.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *