Social

Mii de dosare și documente din perioada sovietică din arhivele național, făcute publice

Agenția Națională a Arhivelor a reușit să digitalizeze, în mai puțin de un an, peste 4000 de inventare, ceea ce reprezintă 2019 fonduri cu peste 134 mii de pagini, printre cele mai importante fiind documentele din perioada sovietică. Documentele digitalizate vor putea fi găsite pe pagina web a instituției în format PDF, transmite Anticoruptie.md.

Despre aceasta a anunțat directorul ANA, Igor Cașu, într-o postare pe Facebook, precizând că pe parcursul lunii ianuarie 2021 urmează  fi finalziată încărcarea documentelro digitalizate pe site-ul instituției, care are sistem de căutate prin cuvinte-cheie. Până în prezent au fost încărcate pe site 289 inventare.

Proiectul a fost realizat cu finanțare de la bugetul de stat. Pe lângă aceasta, au fost digitalizate și plasate deja online unele dintre cele mai importante inventare ale fostei Arhive a Organizațiilor Social-Politice, acum Direcția AOSP din cadrul ANA, printre care inventarele fondului 51 al CC al PCM care cuprind anii 1940-1991, precum și inventarul 70 în 92 de volume al Fondului 51 care conține lista completă a subiectelor (Перечни вопросов) discutate la ședințele Biroului CC de la Chișinău, secretariat, plenare și congrese pe perioada anilor 1940-1991.

http://arhiva.gov.md/lista-generala-a-fondurilor-si…/

http://arhiva.gov.md/inventarele-fondului-comitetului…/

http://arhiva.gov.md/dosarele-fondului-comitetului…/

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *