Mii de oameni au protestat duminică în PMAN, iar unii au petrecut noaptea în fața Parlamentului. În alte 25 de state, moldovenii au scandat: „Noi nu cedăm! Urna de vot nu-i urnă de gunoi”
Manifestanții s-au adunat în fața Primăriei capitalei, după care în marș au mers în Piața Marii Adunări Naționale, iar ulterior s-au îndreptat spre Parlament, în fața căruia unii dintre protestatari și-au petrecut noaptea. Pentru aceeași cauză a protestat și diaspora moldovenească în circa 25 de țări ale lumii. Manifestanții au venit cu pancarte și au scandat lozinci: „Noi nu cedăm!”, „Validare!” „Jos dictatura!”, „Justiția-i coruptă!”, „Unitate!”, „Urna de vot, nu-i urnă de gunoi!”, „Rezist!”, „Năstase e primar!”, scrie IPN.
Primarul ales, Andrei Năstase, a spus că oamenii își doresc o viață în libertate și demnitate acasă, dar crearea acestor condiții depinde de unitatea oamenilor. „Am venit să ne obținem dreptul la libertate, care include și la dreptul de vot”, a spus primarul ales. Acesta a menționat că acum, peste un milion din cetățenii țării se află peste hotare pentru că „ niște canalii de la 1990 încoace, și-au bătut joc de această țară”. El a felicitat protestatarii care au venit în număr mare din mai multe raioane ale țării, dar și pentru caracterul și lupta de care dau dovadă.
Președinta PAS, Maia Sandu, a declarat că acum câteva zile guvernarea și-a lăsat ultima mască. „Și toată lumea a văzut clar că în spatele discursurilor despre integrare europeană se ascund interese meschine ale unui individ cu planuri dictatoriale, care a decis că țara îi aparține în totalitate. Dumneavoastră sunteți cei care stați la baza democrației și libertății, împreună putem opri această dictatură”. Maia Sandu a menționat că, dacă oamenii vor lăsa guvernarea să le fure votul acum, ei le vor fura vor fura dreptul la vot la alegerile parlamentare și la următoarele alegeri.
Maria Ciobanu, deputat în Parlament din partea PLDM, a menționat că în România se protestează împotriva guvernării și pentru a apăra justiția, în Moldova se protestează împotriva justiției care a făcut front comun cu guvernarea. „Justiția care a participat la numeroase ilegalități, provocând oamenii să pleacă peste hotare. Ei sunt cei care trebuie blamați. Afară, mișeilor, din sistem! Andrei Năstase este primarul nostru legitim!”, a spus Maria Ciobanu.
Vicepreședintele PPPDA, Alexandru Slusari a spus că în 2016 au fost alegeri prezidențiale fraudate. Atunci, Curtea Constituțională a constatat mai multe ilegalități privind desfășurarea alegerilor, dar până la urmă a concluzionat că acestea nu au influențat asupra rezultatelor alegerilor. El a spus că oamenii protestează nu atât pentru Andrei Năstase, cât pentru a nu deveni robi. „Mare rușine! Ceea ce s-a întâmplat, când alegerile au fost anulate din cauza unui mesaj inocent pe Facebook este o mare crimă, o nesimțire și un dezmăț național. Plahotniunc va merge mai departe, viitorul nu este în siguranță în această țară”, a menționat Alexandru Slusari.
Analistul politic Arcadrie Barbăroșie a spus că oamenii și doresc ca Andrei Năstaser să nu fie un funcționar ordinar, ci o persoană cinstită, care să curețe Primăria de oameni corupți și să schimbe lucrurile spre bine în capitală. El i-a chemat pe toți să susțină mitingul și să spună clar „Noi vrem democrație!”.
Prezentă la protest, judecătoarea Domnica Manole, a remarcat că invalidarea alegerilor sfidează independența justiției și că pentru invalidarea mandatului lui Andrei Năstase au fost inventate diferite lucruri inexistente. „Acest Consiliu Superior al Magistraturii trăiește într-o altă lume, nu în Republica Moldova. Atunci când se indignează un om, cinci, zece este o situație, iar atunci când o face o masă de oameni, oare asta nu vorbește despre o justiție selectivă, subjugată politic? Dovada faptului că avem o justiție subjugată politic suntem noi aici în piață, mulți de tot”, a spus judecătoarea.
Viorel Ciubotaru, președintele PLDM, susține că Andrei Năstase nu ocupă încă fotoliul de primar pentru că sistemul este putred și puterea absolută corupe în mod absolut. Acesta trebuie cât mai repede să devină primar pentru ca el cu echipa sa să înceapă a schimba lucrurile. „Noi vom cere și azi și mâine ca votul să ni se întoarcă, dacă nu se va întâmpla acest lucru, să fim gata să strângem mâna în pumn și să distrugem acest sistem”, susține Viorel Ciubotaru.
Mircea Ciobanu, scriitor și publicist, a spus că atunci când se neagă votul cetățenilor nu este doar o încălcare care trebuie anulată, dar cei responsabili de aceasta trebuie să meargă la închisoare.
Interpretul Cătălin Josan a menționat că tinerii sunt o putere care poate schimba lucrurile, pentru care părinții nu mai au putere. El i-a chemat pe tineri să fie în continuare activi nu doar pe Facebook, așa cum au fost la protestul din 24 iunie.
Participanții la miting au fost invitați să protesteze și astăzi, 25 iunie, la Curtea Supremă de Justiție, unde, începând cu ora 15.30, va avea loc ședința decisivă pe cazul validării mandatului de primar al lui Andrei Năstase.
În timpul protestelor mai multe autobuze cu polițiști au staționat lângă Primărie și în spatele Guvernului fiind gata să intervină în caz de necesitate.
Valul de proteste a pornit după ce pe 19 iunie Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, a decis invalidarea rezultatelor alegerilor locale, iar ulterior Curtea de Apel a menținut în vigoare această hotărâre.
Sursa: ipn.md