Internațional

Mii de persoane au participat sâmbătă la un marş pro-palestinian în cel mai mare oraş din Australia, Sydney

Mii de persoane au participat sâmbătă la un marş pro-palestinian în cel mai mare oraş din Australia, Sydney, obţinând aprobarea de ultim moment, după ce unii protestatari de la un miting anterior au scandat sloganuri anti-evreieşti, provocând îngrijorarea autorităţilor, transmite News.ro.

Protestatari din întreaga lume au cerut vineri încetarea bombardamentelor Israelului asupra Gaza, după aproape două săptămâni de lovituri aeriene intense şi artilerie despre care autorităţile din fâşia îngustă de teritoriu spun că au ucis 4.100 de persoane.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis vineri că ”va lupta până la victorie” în Gaza, semnalând că nu va avea loc nicio pauză în bombardamentul armatei sale şi invadarea aşteptată a enclavei din cauza atacului Hamas din 7 octombrie, în care au murit 1.400 de persoane în Israel şi au capturat ostatici.

În Sydney, cel mai mare oraş din Australia, aproximativ 15.000 de persoane au participat la marşul de sâmbătă, a declarat organizatorul Palestine Action Group, manifestanţii scandând ”Palestina nu va muri niciodată” şi fluturând steaguri ale Palestinei.

Poliţia, inclusiv ofiţeri călare, au patrulat la evenimentul care a închis străzile oraşului, iar un elicopter de poliţie a supravegheat aerian zona.

Poliţia a declarat că nu au fost efectuate arestări, iar purtătorul de cuvânt al Palestine Action Group, Amal Naser, a declarat că marşul a fost paşnic.

Protestatarul Barbara O’Neill i-a descris pe palestinieni drept ”fraţii şi surorile mele”, spunând: ”Au suferit genocid în mod public şi într-un mod foarte cunoscut”.

Participantul la miting James McGlone a spus că oamenii ”au dreptul de a şti ce se întâmplă cu palestinienii… Dacă ar şti ce a făcut şi continuă să facă statul Israelul, ar sprijini Palestina”.

Un protestatar care şi-a dat doar numele Doaa, a spus: ”Sunt aici pentru că aceasta este în primul rând o cauză umanitară. Şi susţin, ştiţi, umanitatea în toate privinţele”.

Dar Alex Ryvchin, co-CEO al Consiliului Executiv al Evreilor Australieni, principalul grupul al comunităţii evreieşti din Australia, a declarat că mitingul de sâmbătă de la Sydney ”a incitat la mai multă ură în Australia” şi a fracturat ”coeziunea socială fragilă”.

Un miting în faţa Operei din Sydney, la două zile după atacul Hamas, a provocat dezbateri aprinse după ce un grup mic a fost filmat scandând ”Gas the Jews”.

Mitinguri pro-Palestina au fost programate, de asemenea, sâmbătă în capitalele statelor Brisbane, Perth şi Hobart, a declarat Palestine Action Group, după ce mii de oameni au participat la mitinguri în mare parte paşnice pe teritoriul Australiei, weekendul trecut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Daca nu le convine politica tarii care i-au acceptat si in care stau ,sunt liberi sa plece unde vor.
    Nu-i opreste nimeni.
    Astia confunda libertate de exprimare cu dorinta lor de a impune conditionalitati statului care i-au acceptat sa traiasca onorabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *