Economie

Milionari din bani publici. Cine sunt șefii care au salarii de milioane muncind la stat

Conduc structuri cu bugete de milioane, monitorizează și reglementează piețe de zeci de miliarde de lei, stabilesc tarifele la utilități, ne apără de monopoliști, veghează ca banul public să nu fie furat și practic nimeni nu poate să facă business în Republica Moldova fără să interacționeze cu ei.

E vorba de directorii de agenții, comisii, autorități care au împuterniciri enorme și care beneficiază de remunerări din banii publici care uneori depășesc și un milion de lei pe an.

Majoritatea șefilor din aceste structuri sunt puțin cunoscuți de societate și frecvent nici nu au apariții publice, dar sunt și printre primii care cad „jertfă” frecventelor schimbări de guvern.

Poate din aceste motive lupta pentru funcții în aceste structuri este acerbă și foarte dură.

Datele din declarațiile de avere din ultimii doi ani relevă că unii șefi ale acestor structuri beneficiază de salarii de 4-5 ori și chiar de zece ori mai mari decât primesc primele persoane din stat: președintele Republicii Moldova, președintele Parlamentului și premierul.

Trei manageri cu salarii mai mari de un milion

Astfel, Iurie Armașu care a ocupat din noiembrie 2013 până în iunie 2015 funcția de director al Autorității Aeronautice Civile (AAC) a ridicat în 2014, un salariu brut de 1.166.489 lei, adică aproape o sută de mii de lei per lună.

Acesta a fost demis în iunie 2015, după ce contra lui a fost inițiată o urmărire penală pentru depășirea atribuțiilor de serviciu pe 17 februarie, când ar fi autorizat convertirea a trei milioane de lei de pe contul instituției în euro, în condițiile în care moneda europeană valora 28 de lei. Astfel, în urma fluctuației cursului (deprecierea monedei europene), instituției i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari.

Acest caz pare să arate încă o dată că salariile mari plătite funcționarilor și demnitarilor nu sunt un factor suficient pentru prevenirea fraudelor sau actelor de corupție.

Adjunctul lui Armașu, Nicolae Buzu a primit în 2014 o remunerare ceva mai mică, de 1.063.985 de lei. Al doilea director-adjunct al AAC, Radu Bezniuc a beneficiat de o remunerare de 928.194 de lei, iar noul director, Mircea Maleca, care a fost în 2014, șef la compania AIR Moldova – 702.344 de lei.

Continuare pe mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *