Externe

Militarii americani au 30 de zile să prezinte un plan pentru înfrângerea Statului Islamic

Ca urmare a ordinului, Pentagonul (Departamentul Apărării Statelor Unite) va reconsidera probabil modalități mai agresive de utilizare a forței de lovire și a trupelor americane, apreciază agenția citată.

Sub rezerva anonimatului, oficialități americane și-au exprimat îndoiala că militarii vor pleda pentru o modificare radicală a strategiei elaborate sub președintele Barack Obama, adaugă Reuters. Abordarea actuală se bazează pe forțele locale pentru majoritatea luptelor — și implicit a pierderilor — în conflictele din Siria și Irak.

La semnarea ordinului, în Biroul Oval al Casei Albe, Trump s-a arătat încrezător: "Va avea mare succes".

Victoria asupra SI a fost una din temele principale ale campaniei electorale a președintelui, dar el nu a precizat niciodată detaliile unui plan în acest sens, reamintește Reuters. Nici secretarul apărării, James Mattis, care a pledat pentru o abordare mai viguroasă a luptei împotriva SI, nu a precizat modalitățile.

Potrivit Reuters, oficialii militari americani au recunoscut de multă vreme că SI ar putea fi învins mai repede dacă SUA ar folosi propriile trupe în locul combatanților locali. Victoria ar costa însă viețile mai multor soldați americani, iar în ultimă instanță nu ar duce la o soluționare de durată a conflictelor alimentate de motivații etnice, religioase și politice în cadrul unor națiuni cu sentimente puternic antiamericane.

"Am mai fost pe calea asta și nu cred că poporul american este entuziasmat de idee", a declarat generalul în retragere David Barno, fost comandant al forțelor SUA din Afganistan, acum profesor la American University din Washington.

În prezent, în Siria și Iraq sunt desfășurate efective americane sub 6.000 de militari, iar Pentagonul ar putea cere forțe suplimentare, afirmă experții consultați de Reuters. Ei cred că mai degrabă se va recurge la mai multe elicoptere de atac, lovituri aeriene și tehnică de artilerie. De asemenea, militarii ar putea cere mai multă autoritate în privința deciziilor tactice.

Administrația Obama a fost criticată pentru implicarea prea mare în detaliile campaniilor din Irak, Siria și Afganistan, adaugă Reuters.

Sursa: Agepres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *