Externe

Militarul rus judecat la Kiev spune că va accepta pedeapsa pentru crimele de război din Ucraina: Eram nervos, nu am vrut să fiu acolo

Militarul rus care a pledat vinovat pentru împușcarea unui civil ucrainean neînarmat a declarat că va accepta orice pedeapsă din partea instanței, în a treia zi a primului proces pentru crime de război în conflictul dintre Rusia și Ucraina, scrie The Guardian.

Vadim Şişimarin , în vârstă de 21 de ani, a declarat în sala de judecată a tribunalului de la Kiev că atunci când l-a ucis pe ucraineanul Aleksandr Şelipov „era nervos” și că „nu a vrut să ucidă”.

Din boxa acuzaților, Şişimarin a adăugat: „Îmi pare sincer rău. Nu am vrut să se întâmple asta, nu am vrut să fiu acolo, dar s-a întâmplat. Aș vrea să-mi cer scuze încă o dată. Și voi accepta pedeapsa pe care o voi primi”.

Joi, în cadrul celei de-a doua audieri, Şişimarin i-a cerut văduvei lui Șelipov să-l ierte pentru uciderea soțului ei. Procurorii au cerut judecătorului să-l condamne pe Şişimarin la închisoare pe viață.

În argumentele finale, avocatul militarului rus, Viktor Ovsiannikov, a declarat că clientul său nu este vinovat de crimă cu premeditare și nici de crime de război, cerând judecătorilor achitarea acestuia.

Într-un interviu pentru The Guardian, la sfârșitul audierii, Ovsiannikov a spus că clientul său a ucis civil la ordinul unui superior și, prin urmare, nu a considerat că este o încălcare a regulilor războiului.

„Există lipsa de intenție aici”, a spus el. „A fost executarea unui ordin… nu a vrut să-l omoare, și asta are un anumit sens legal. Aș evidenția acei nenorociți care i-au împușcat în cap pe civilii din Bucha, în timpul ocupației”, a adăugat Ovsiannikov. „Clientul meu se afla în circumstanțe diferite”.

Potrivit procurorului ucrainean Andrii Siniuk, ordinul de a deschide focul asupra unui civil neînarmat nu poate fi considerat un ordin militar și, prin urmare, nu îl absolvă de responsabilitate pe Şişimarin.

„Persoana care a dat ordinul nu era comandantul lui. El era conștient de asta. Persoana care a dat ordinul era conștientă de asta. Înainte de a urca în mașină aceștia nu se cunoșteau”, a spus Siniuk.

Şişimarin este originar din Ust Illyinsk, regiunea Irkutsk din sud-estul Rusiei. În ziua crimei el comanda un tanc în cadrul diviziei Kantemirovskaia și alături de alți militari ruși a tras într-un vehicul civil. Soldații au furat apoi mașina și au plecat cu ea.

Ulterior, au dat peste victima neînarmată, care vorbea la telefon, la câțiva zeci de metri de propria casă. Unul dintre bărbații din mașină i-a spus lui Şişimarin „să-l omoare pe civil, ca acesta să nu raporteze prezența lor apărătorilor ucraineni”, potrivit procurorilor. Şişimarin a deschis atunci focul din mașină.

„A tras trei până la patru focuri cu arma automată”, a declarat Siniuk instanței. „Ar fi putut să coboare din mașină și doar să-i ia victimei telefonul ca să nu poată să raporteze prezența lor acolo. Da, putea. Dar, în schimb, a ales să ucidă un civil”.

Peste 1.000 de cadavre de civili au fost găsite sub dărâmături sau în gropi comune când rușii s-au retras din regiunea Kiev, la începutul lunii aprilie, lăsând în urmă o uriașă scenă a crimei la care au lucrat procurori internaționali și ucraineni.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că pregătește peste 40 de dosare pentru crime de război, iar autoritățile spun că au înregistrat peste 10.000 de crime de război, inclusiv atacuri asupra spitalelor.

Agenția de presă ucraineană Interfax a anunțat, joi, că încă doi soldați ruși sunt judecați la Kiev și au recunoscut că au tras cu artileria asupra civililor.

Autoritățile din Ucraina se mișcă rapid și încearcă să facă dreptate, în timp ce conflictul militar este în plină desfășurare. Oleh Tkalenko, un procuror din regiunea Kiev, a declarat că a identificat peste 5.000 de soldați ruși care au operat la nord de Kiev.

„Este un proces în derulare”, a spus el. „După ce au fost identificați, încercăm să înțelegem ce crime au comis. Ținem evidența tuturor prizonierilor de război și știm care au comis crime de război și care nu. Procuratura generală se ocupă de asta, precum și de schimbul de prizonieri. Deci numai prizonierii care nu au comis crime de război pot fi schimbați”.

Întrebat dacă Şişimarin ar putea fi schimbat cu un ucrainean, avocatul său a răspuns: „Teoretic, un schimb este posibil. Dar este un proces separat. Orice prizonier de război poate fi schimbat”.

Kremlinul a spus că nu are informații despre proces și că absența unei misiuni diplomatice în Ucraina îi limitează capacitatea de a oferi asistență juridică, dar a negat că soldații ruși să fi comis crime de război.

Procesul este văzut ca un test public al independenței sistemului judiciar al Ucrainei. Un verdict este așteptat luni.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *