Ministerul Culturii investighează neregulile de la Biblioteca Naţională
Abia după intervenţia unui jurnalist al ziarului a fost posibilă accesarea lor. Episodul neplăcut a ajuns însă să facă parte dintr-o serie de cauze care au provocat un conflict între angajaţii bibliotecii.
Pe 9 aprilie, în suplimentul Femeia al cotidianului TIMPUL a fost publicat un interviu realizat cu Nina Negru, şefa Serviciului studii şi cercetări la Biblioteca Naţională din Moldova. A doua zi, textul intitulat „Noi azi minţim ca şi cum am respira” a apărut şi pe pagina electronică timpul.md. Ulterior, echipa ziarului a fost surprinsă să afle că angajaţii BNM nu au acces la acest articol şi la alte articole care conţin cuvântul „cum”. Abia pe 8 mai, la rugămintea Ninei Negru, care era convinsă că a fost cenzurată, o jurnalistă de la TIMPUL s-a prezentat la BNRM şi a discutat cu şeful Serviciului Automatizare S. Elaşco. Acesta a explicat chiar în cabinetul directorului instituţiei Alexe Rău că blocajul s-a produs „accidental” din cauza unui program de filtrare a conţinutului indecent pe internet (sadism, rasism, pornografie etc.), cuvântului „cum” având un sens obscen în limba engleză. Acelaşi lucru admite şi inginerul IT, Emil Cataranciuc, deşi, susţine el, totul depinde de proprietăţile filtrului şi… intenţiile administratorului. „Toate softurile care blochează conţinutul au posibilitatea introducerii excepţiilor. Site-ul timpul.md poate fi inclus în lista de excepţii. Desigur, oricine poate să cenzureze orice site şi să zică că e de vină softul. Trebuie să se ia în considerare de asemenea că suntem o ţară cu limba de stat română, nu engleză”, a precizat expertul.
TIMPUL a perturbat activitatea BNRM?
Chiar dacă problema tehnică a fost rezolvată în favoarea ziarului, la adresa direcţiei au început să apară demersuri împotriva Ninei Negru. „Vă aduc la cunoştinţă (Alexe Rău – n.n.) că activitatea serviciului central de automatizare a fost perturbată parţial timp de 2 zile, din motiv că salariata bibliotecii dna Nina Negru a venit cu nişte acuzaţii la adresa mea personală, cât şi în adresa directorului general precum că am fi blocat intenţionat accesul dumneaei la articolele publicate pe site-ul ziarului „Timpul” […]. De asemenea dumneaei a venit cu un ziarist de la „Timpul”, obligându-mă să dau lămuriri, explicaţii şi demonstraţii, împiedicându-mă astfel să-mi îndeplinesc obligaţiile de serviciu”, scrie supărat S. Elaşco. Dacă e să dăm crezare celor scrise, demersul a fost întocmit chiar în ziua când ziaristul de la TIMPUL a vizitat BNRM. Documentul a fost adus recent la redacţie, de rând cu alte explicaţii suspecte ale unor angajaţi, de şefa Serviciului programe culturale al BNRM, Raisa Melnic, soţia lui Alexe Rău. Aceasta a rugat insistent ca TIMPUL să nu publice articolele Ninei Negru.
Drepturile de autor – obiect de dispută la Biblioteca Naţională
Episodul face parte dintr-un conflict mai îndelungat dintre cercetătoarea Nina Negru şi directorul general al BNRM, Alexe Rău. Pe 7 martie ea i-a înmânat acestuia o petiţie în care protesta în legătură cu abuzurile lui în serviciu, inclusiv încălcarea art. 10 şi 14 din Legea nr. 139/ 2010 privind dreptul de autor. Semnatara se referă, printre altele, la Raportul de cercetare pe care l-a prezentat directorului BNRM după finisarea anchetei naţionale „Timpul şi spaţiul lecturii în RM”, o lucrare blocată inexplicabil de patru ani în sertarele bibliotecii. Deşi Nina Negru a fost cea care a participat la formarea bazei de date şi la coordonarea echipelor de operatori pe teren, se pare că cel care va figura în calitate de coordonator al cercetării va fi Alexe Rău. Acest lucru îl afirmă chiar directorul BNRM în răspunsul său la petiţie. „Eu sunt acela care a adus ideea, eu am aşternut elementele concepţiei cercetării, eu am căutat resursele necesare desfăşurării studiului”, scrie Alexe Rău, invitând-o pe Nina Negru să consulte DEX-ul, potrivit căruia noţiunea de „director (manager) presupune coordonarea resurselor necesare obţinerii unui produs”. Dacă cineva ar da curs acestei explicaţii, atunci s-ar înţelege că toate cărţile publicate de BNRM au fost coordonate de Alexe Rău. Cu toate acestea, există un program al cercetării „Timpul şi spaţiul lecturii în RM” aprobat în decembrie 2007 de Consiliul Ştiinţific al BNRM, iar pe coperta lucrării în calitate de coordonator al cercetării sociologice apare totuşi Nina Negru. Dar Alexe Rău mai are o idee. „Această cercetare s-a făcut pe banii statului, iar ceea ce este făcut pe banii statutului, aparţine statului. Prin urmare, cartea va avea autor colectiv, BNRM”, mai scrie directorul. „De când zidurile bibliotecii noastre au început să organizeze anchete naţionale şi să scrie Rapoarte de cercetare de 260 de pagini?”, se întreabă nedumerită Nina Negru.
Problema drepturilor de autor la Biblioteca Naţională a ajuns în atenţia Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală a R. Moldova. Totodată, acum două săptămâni, în cadrul Ministerului Culturii a fost creată o comisie însărcinată să examineze neregulile semnalizate în activitatea administraţiei BNRM de către şefa Serviciului studii şi cercetări, Nina Negru.