Artă

Ministerul de Externe italian va restaura o clădire din centrul istoric al Chişinăului

Este al doilea caz în care europenii restaurează o clădire din centrul vechi al capitalei, după restaurarea din anul trecut a Vilei Mimi, actualmente Spitalul municipal nr. 1 pentru copii, cu suportul Comisiei Europene.

După finalizarea etapei de proiectare, în septembrie urmează să înceapă reconstrucţia propriu-zisă. „Este o clădire care a aparţinut anterior Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală sau Muzeului Zemstvei din Basarabia, cel mai vechi muzeu de la noi. Ulterior a fost cedată Ministerului Agriculturii, iar pe timpul guvernării comuniste a fost transmisă Agenţiei Sportului. Acest cartier urban este singurul neatins din cele 187 din centrul istoric şi care n-a suferit intervenţii de tot felul”, spune Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei pentru inspectarea şi restaurarea monumentelor de pe lângă Ministerul Culturii.

Costul total al proiectului este de 110 mii dolari, dintre care 64 mii vor fi direcţionate pentru restaurare, iar suma rămasă – pentru mobilier şi echipament tehnic. În februarie curent, printr-o hotărâre a sa, guvernul a reîntors această clădire Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală.

Potrivit lui Ştefăniţă, imobilul va fi readus la forma iniţială, fiind înlăturate anexele apărute în perioada sovietică. „Vrem să-i motivăm şi pe ceilalţi proprietari de clădiri vechi din centrul capitalei să restaureze casele aşa cum au fost altădată. Doar astfel vom putea avea un centru istoric veritabil”, conchide responsabilul pentru inspectarea şi restaurarea monumentelor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *